Yargıtay, Mehmet Ağar’ın da aralarında bulunduğu 18 sanıklı JİTEM davasında verilen beraat kararını ‘Kesin ve inandırıcı delil yok’ diyerek oy birliğiyle onadı
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 1993-1996 yılları arasında 19 faili meçhul cinayetine ilişkin açılan davada, aralarında dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, MİT Güvenlik Daire Başkanı Korkut Eken’in ve özel harekat polislerinin de aralarında bulunduğu 18 kişi hakkında verilen beraat kararını onadı. Abbas Semih Sueri, Alper Tekdemir, Ayhan Akça, Ayhan Çarkın, Ayhan Özkan, Enver Ulu, Ercan Ersoy, İbrahim Şahin, Lokman Külünk, Mehmet Kemal Ağar, Mehmet Korkut Eken, Muhsin Korman, Nurettin Güven, Seyfettin Lap, Uğur Şahin, Yusuf Yüksel, “Suç işlemek amacıyla kurulan silahlı örgütün faaliyeti çerçevesinde nitelikli kasten öldürme” suçundan yargılanan sanıklar hakkında Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi beraat kararı verdi.
İstinaf Mahkemesi’nin kararı bozmasının ardından dosyanın gönderildiği Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi, aynı kararı verdi. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi (İstinaf) itirazını tamamladı ve bu kez beraat kararını yerinde buldu. Cantürk ve Abdülmecit Baskın cinayetleri yönünden, dosyaların zamanaşımına girdiğine hükmeden İstinaf, diğer cinayetler için beraat kararının yerinde buldu.
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 7 Ekim tarihindeki İstinaf Mahkemesi’ne yapılan itirazın incelemesini tamamlayarak dosyayı karara bağladı. Yargıtay, kimi cinayetler yönünden zamanaşımı kararı verilmesi gerektiğine hükmetti. Dosyanın bu kısmını düzelterek onayan Yargıtay, bu durumu bozma nedeni saymadı.
‘Kesin ve inandırıcı delil yok’
Oy birliğiyle alınan kararda, şu ifadelere yer verildi. “Yargılama sürecindeki işlemlerin usul ve kanuna uygun olarak yapıldığı, aşamalarda ileri sürülen iddia ve savunmaların toplanan ve dosya kapsamına göre yeterli olduğu anlaşılan delillerle birlikte gerekçeli kararda gösterilip tartışıldığı, hükme esas alınan ve reddedilen delillerin açıkça gösterildiği, soruşturma ve kovuşturma aşamasında delillerin toplandığı bu haliyle eksik incelemenin bulunmadığı, hükme esas alınan raporların yeterli olduğu, deliller ile desteklenemeyen duyuma dayalı, soyut ve çelişkili beyanlar ile delil niteliğine haiz olmayacak belgeler dışında başkaca delil bulunmaması nazara alınarak, Mahkemenin yargılama sonuçlarına uygun şekilde oluşan inanç ve takdirine, incelenen dava dosyası içeriğine göre, sanıkların üzerine atılı suçu işlediklerine dair her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından şüphe sanıklar lehine değerlendirilerek atılı suçlardan beraat kararları verilmesinde bir isabetsizlik görülmediği anlaşılmakla, temyiz sebeplerinin incelenmesinde hükümlerde hukuka aykırılık bulunmamıştır.”
Temyiz başvuruları reddedildi
Katılan Raife Baskın vekili, katılan Eren Baskın ve Bülent Gürkut’un temyiz istemleri yönünden ise Gürkut’un kamu davalarına katılma ve kurulan hükümleri temyiz etme hak ve yetkisinin bulunmadığını, Baskın’ın vekillerine gerekçeli kararın 16 Mart 2024 tarihinde tebliğ edildiğini ve temyiz isteminin yasal süresinden sonra olduğunu kaydetti. Yine Katılan Raife Baskın vekilinin temyiz isteminin yasal süresinden sonra olduğu anlaşıldığını belirten Yargıtay 1. Ceza Dairesi, başvuruları ayrı ayrı reddetti.
ANKARA