Kürt coğrafyası barajlar, madenler, petrol sahaları ve enerji santralleri ile adeta ablukaya alınmış durumda. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Mûş ve Van’da 9 sahayı yeni GES alanı ilan etti
Kürt coğrafyasında yoğunlaşan Güneş Enerji Santralleri (GES) ile tarlalar ve meralar köylünün elinden alınıyor. Enerji, maden ve petrol sahaları ilan edilen tüm Kürt coğrafyasında yağma genişleyerek sürüyor. Küresel ısınmaya çare olması iddiasıyla sermayeye büyük bir birikim alanı yaratılırken, tarım arazileri ve meralar maden ve enerji şirketlerine peşkeş çekiliyor. Hayvancılık ve tarımsal üretim alanları güneş tarlalarına dönüştürülüyor. Özellikle Kürt coğrafyasında ormanlar yakılıp kesilirken, diğer yandan maden şirketleri ile enerji şirketleri tüm bölgede boy gösteriyor.
12 yeni GES ihalesi
Wan ve Mûş’ta güneş tarlaları oluşturmak amacıyla sermaye girişimleri her geçen gün artarken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ‘yenilenebilir’ enerjiye dayalı projelerin hayata geçirilmesi sürecini hızlandırabilmek amacıyla, yeni belirlenen 12 YEKA alanlarının yatırıma hazır hale getirilmesi için gereken ön çalışmaları (halkın malına, merasına acele el koyma hazırlığı) tamamladıktan sonra ihaleye çıkılacağını duyurdu.
Wan ve Mûş’a 3 milyon m2 GES
Yeni YEKA alanlarından üçü Muş’un Bulanık, Merkez ve Korkut ilçelerinde, altısı ise Van’ın Özalp (3) ve Başkale (3) ilçelerinde yer alıyor. Ayrıca Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde de üç alan için ihale yapılacak. Kürt illerinde ihaleye konu olacak olan alanlar ise şöyle: Muş Merkez: 299 bin m2, Kop (Bulanık) 299 bin m2, Korkut: 294 bin 800 m2 ile toplam 892 bin metrekare. Wan Qelqelî’de (Özalp) ise 3 ayrı parselde toplam 997 bin 500 m2, yine Elbak’ta (Başkale) 3 ayrı parselde 995 bin 800 m2 ile Wan’da toplam 1 milyon 993 bin 300 metre kare tarım arazisi ve mera alanları güneş tarlalarına dönüştürülecek.
En güneşli yer Wan!
Türkiye’nin en çok güneş gören ve aynı zamanda “Yıllık ışınım şiddeti değerinin” en yüksek olduğu belirtilen illerin başında gelen Wan’a güneş enerjisi şirketlerinin ilgisi oldukça yüksek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) belirlediği güneş enerjisinden elektrik üretilebilecek bölgeler arasındaki 28 il arasında Wan en yüksek ikinci GES kotası sırasında bulunuyor. Geçtiğimiz haftalarda yapılan duyuruda Kardemir AŞ, Wan Rêya Armûşê (İpekyolu) İlçesinde GES girişimi başlatması dikkat çekerken, bu yatırımını niçin Kürt Coğrafyasında gerçekleştirdiği sorusu ortaya çıkmakta..
Kürdistan için yağma teşvikleri
Türkiye’nin enerji üssü olma hedefi doğrultusunda adımlar atıldığını iddia eden iktidar, Kürt coğrafyasında açıkça görülebilen kolonyalist uygulamalara imza atıyor. ‘Yeşil büyüme’ iddiasıyla rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımlarına KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti uygulanırken, araziler bedava olarak şirketlere sunuluyor. Halkın kullandığı meralar ile yurttaşların tapulu tarım arazilerine de ‘acele kamulaştırma’ ile el konularak şirketlere peşkeş çekiliyor. İktidarın açıkladığı ‘Yeni Teşvik Sistemi’ 6 bölgeden oluşurken, en büyük destekler 6. Bölge olarak belirlenen Kürt coğrafyasında sömürgeciliğin tipik uygulamaların izlendiği 15 ili kapsıyor.
Bedava yer vergisiz kazanç
Yeni Teşvik Sistemi ile daha önce 3 ana bileşenden oluşan sisteme, ‘stratejik yatırımların teşviki’ başlığı ile 4’üncü bileşen eklendi. Dördüncü bileşende 6’ıncı bölge teşvikleri ise gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, gelir vergisi stopajı desteği, sigorta primi desteği, faiz desteği ve yatırım yeri tahsisi yer alıyor. Asgari sabit yatırım tutarının (500 bin) üzerindeki tüm teşvik belgesi kapsamındaki yatırım malları, İthalat Rejimi Kararı gereğince ödenmesi gereken Gümrük Vergisinden muaf tutuluyor. Sermayeye teşvik belgesi kapsamında yapılacak makine ve teçhizat ithal ve yerli teslimleri KDV’den istisna edilmekte. Teşvik belgesi düzenlenmiş yatırımlar, stratejik yatırımlar ve bölgesel desteklerden yararlanacak yatırımlar için belirlenen usul ve esaslara göre yatırım yeri tahsisi ise sermayenin yüzünü güldürüyor.
EKOLOJİ SERVİSİ