Irak’ta resmiyet almasına rağmen, Irak Kürdistan Federal Bölgesi hükümetinin kararıyla Tevgera Azadi’nin ofisleri kapatılmaya devam ederken, birçok kesimden karara tepkiler geliyor. Konu Irak İçişleri Bakanlığı ve mahkemeye taşınacak
Irak Federal Kürdistan Bölgesi hükümetinin 25 Kasım’da aldığı “İçişleri Bakanlığı’ndan izin almayan örgüt ve partilerin ofislerinin kapatılması” kararının ardından önceki gün Tevgera Azadi’nin (Kürdistan Özgür Toplum Hareketi) Koye, Kelar ve Kifri’de bulunan ofisleri zorla kapatıldı. Tevgera Azadi’ye yönelik kapatma operasyonuna dün de devam edildi. Asayiş güçleri Tevgera Azadi’nin Ranya ve Qeladize ofislerine de girdi ve kurumları kapattı. Tevgera Azadi’ye yönelik baskılara tepkiler de geliyor. Tevgera Azadi’nin Kelar ofisinin kapatılmasını protesto etmek isteyenlere asayiş güçleri müdahalede etti. Müdahalede Tevgera Azadi’nin 3 üyesi yaralandı. Yaralanan 3 kişi Kelar Şehit Hezar Hastanesi Acil Servisi’ne kaldırıldı.
Mahkemeye taşınacak
Alınan karar ve Tevgera Azadi’nin ofislerinin kapatılmasına ilişkin Roj- News’e konuşan Hukukçu Şêx Letîf, Irak’ta resmiyet almış bir partinin Kürdistan Bölgesi hükümetinin onayına olmaksızın resmiyet kazandığını belirtti. Latif, Tevgera Azadi’nin Irak kanunlarına göre Irak Federal Mahkemesi’ne başvuruda bulunacağını söyledi. Irak Parlamentosu Goran Hareketi Parlamenteri Xalib Mihemed de karara tepki gösterdi. Mihemed, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında Tevgera Azadi’nin ofislerinin kapatılmasını Irak İçişleri Bakanlığı’na taşıyacaklarını söyledi. Mihemed, “Irak’ta resmi olan bir partinin Kürdistan Bölgesi’nde nasıl ofisleri kapatılır?” diye sordu.
Federal Kürdistan Bölgesi Parlamentosu Goran Hareketi Parlamenteri Şirin Emin ise karara “Belge ve hiçbir resmi bir karar olmadan Tevgera Azadi cezalandırılıyor” ifadeleriyle tepki gösterdi. Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Vekili Celal Şex Kerim ise gazetecilerin yönelttiği “Kanunlara göre Tevgera Azadî’nin Irak’tan aldığı resmiyetle görevini yapamaması mümkün mü?” sorusuna yanıt vermekten kaçındı. Kerim, “Bu soruyu yüz kere daha sorsalar da cevap vermem” dedi ve ardından ekledi: “Irak’ta resmiyet alan partilerin resmiyetlerini Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı’na getirmeleri gerekiyor. Biz de kanunlara göre Kürdistan Bölgesi’ndeki partiler üzerinde çalışma yapacağız. Çünkü Kürdistan Bölgesi kanunları özeldir, Irak’ın ise geneldir.” 3 yıl 10 ay önce ilgili yerlere başvurduklarını ve tüm gerekli işlemleri tamamladıklarını belirten Tevgera Azadi Eş Genel Başkanı Şilan Şakir, İçişleri Bakanlığı’nın henüz kendilerine olumlu veya olumsuz bir cevap vermediğini söyledi.
Tevgera Azadi’nin ofislerinin kapatılmaya başlanmasının ardından ilk tepki ise Kürdistan Ulusal Kongresi’nden (KNK) gelmişti. KNK’den yapılan açıklamada, “Tevgera Azadi’nin Irak’ta resmiyet kazandığını hepimiz biliyoruz ve bunu Kürdistan Bölgesi hükümeti de bunu saygı duymalıdır” ifadeleri yer almıştı. Öte yandan Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay, Tevgera Azadi’nin ofislerinin kapatılmasının “olumlu” olduğunu savunan Karaçay, “KYB’nin bu adımını doğru yönde atılmış bir adım olarak görüyoruz”. 17 Ekim 2014’te kurulan Tevgara Azadi’nin 8’i Süleymaniye ve Germiyan bölgesi, Kerkük ve Tuzhurmatu’da birer olmak üzere 10 bürosu bulunuyor.
HEWLER