İngiliz yargısının Gülen Cemaati’ne yakın işveren Akın İpek’in Türkiye’ye iadesini reddetmesine Ankara düşük tonda tepki gösterdi
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, eski Koza Holding yöneticisi Akın İpek’in Fethullah Gülen cemaatine mensup olduğu için Türkiye’ye iadesi talebinin İngiliz mahkemelerince reddedilmesine tepki gösterdi. Londra’daki Westminster Sulh Mahkemesi’nde önceki gün görülen davada hakim John Zani, “siyasi motivasyonla” yapıldığı gerekçesiyle Ankara’nın talebini reddetmişti. Türkiye, Hamdi Akın İpek, Talip Büyük, Ali Çelik ve Mustafa Yeşil’in iadesini talep etmişti. Şimdiye kadar “FETÖ” dediği Gülen Cemaati’ne destek verdiği gerekçesiyle birçok ülkeyle kriz yaşayan Ankara’nın İngiltere’nin kararına yumuşak yanıtlar vermesi dikkat çekti. Bu düşük tepkide İngiltere’nin mali sopasının etkisi olduğu yorumları yapılıyor.
Ankara çok itidalli
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “Kararın kabul edilemez olduğu ve bundan duyduğumuz derin hayalkırıklığı İngiliz makamlarına kuvvetli bir şekilde vurgulandı. Mahkemenin, iade taleplerimizin reddine ilişkin gerekçeleri dayanaktan yoksundur. Beklentimiz, FETÖ’nün önde gelen mensupları arasında yer alan bu şahısların ülkemizde yargılanmalarını teminen bir an önce iade edilmeleridir. Bu yöndeki gayretlerimizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz” dedi. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de “İngiltere yargısının red kararı, siyasi içerikli bir değerlendirme niteliği taşımaktadır. Bu nedenlerle iade talebiyle ilgili red kararını ve gerekçelerini kabul etmemiz mümkün değildir” demişti.
ANKARA