Wan Büyükşehir Belediyesi, ‘Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Araştırma Merkezi’ projesini Silêmanîye’de katledilen gazeteci Nagihan Akarsel ve hakikat uğruna ömrünü adayan tüm direnen kadınlara ithaf etti
Wan Büyükşehir Belediyesi, “Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Araştırma Merkezi” projesi ile kadın alanında bir ilke daha imza attı. Hazırlıkları devam eden merkez bünyesinde, Türkiye, Ortadoğu ve dünya genelinde kadın örgütleri çalışmaları, kadın el yazmaları ve notları, resmi belgeler, mektuplar, yazışmalar ve fotoğrafların yanı sıra kadın sanatçıların eserleri (roman, öykü, şiir, deneme yazıları) yer alacak. Merkezin çalışma alanlarının başında, bölge sınırları içinde kaybolmaya yüz tutmuş kadın tarihi ve eserlerinin gün yüzüne çıkarılması ve korunması öncelenerek, yörenin geleneksel dokusu da yer alacak. Merkez ayrıca, toplanacak eserleri koruyarak, bu belgelerin zaman içinde yok olup gitmesini engelleyebilmek için özel bir çaba sarf ederek, bir sonraki nesle devredilmesini hedefliyor.
Kadın bilgi ve deneyimlerinin paylaşımı
Kadınların yaşama dair bilgi ve deneyimlerinin de paylaşılacağı merkezde, sosyal ve kültürel etkinliklerle kentin yerel ve yöresel dokusunun ortaya çıkarılması amaçlanıyor. Merkezde ayrıca, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yaşamın her alanında kadını hedef almasına karşı kadın bilinci açığa çıkarmaya dönük çalışmalar yürütülecek.
‘Gücümüzü kadınlardan alıyoruz’
Merkez hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal, yaşamın her alanında kadın bilimi ve bilincini ortaya çıkarmak amacıyla çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Bu merkezi Nagihan ve hakikat uğruna ömrünü adayan tüm direnen kadınlara ithaf ediyoruz” dedi. Göreve geldikleri ilk günden bu yana çalışmalarını kadın bakış açısıyla yürüttüklerini vurgulayan Şedal, “Yaşamın her alanında kadın bilimi ve bilincini ortaya çıkarmak amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. Tarihten günümüze, büyük emeklerle yaşamı ören kadınların yaratımları ve birikimlerinin ortak bir hafıza merkezi oluşturmak amacıyla çıktığımız bu yolda gücümüzü kadınlardan alıyoruz. Çünkü biliyoruz ki; zihniyet yapımızı işgal eden dogmaları, bizi birbirimizden, yaşamdan ve toplumdan uzaklaştıran tuzakları görmediğimiz ve kendi özgür zihniyet yapımızı hep birlikte oluşturmadığımız müddetçe, karşıtımıza hizmet eder bir konumdan kurtulamayız. Bunun için düşünsel dünyamızı yeniden ele alıyor, eylem kılavuzlarımız olan; etik, estetik, ekonomi, ekoloji, demografya, politika, eğitim, tarih, sağlık başta olmak üzere yaşamın özünü kadın bakış açısıyla örüyoruz” diye konuştu.
‘Nagihan ve tüm direnen kadınlara armağan ediyoruz’
Kadın alanında yürütülen faaliyetlerin öneminin farkında olduklarını ifade eden Şedal, hazırlık aşamasında olan ve yapım çalışmalarının son süratle yürütüldüğü merkezin en kısa sürede açılacağını dile getirdi. “Bu merkezi Nagihan ve hakikat uğruna ömrünü adayan tüm direnen kadınlara ithaf ediyoruz” diyen Şedal, “Biz kadınlar eliyle yaratılan özgürlükçü tarihe bağlıyız. Erkek egemenin yansıtmaya çalıştığı kof tarih bilincini yıkan bir kadın özgürlükçü tarih anlayışı var ve bu önümüzdeki yüzyıla da damga vuracaktır. Oluşturacağımız bu merkez, bu noktada önemli bir görev üstlenecektir. Bu bilinci gelecek kuşaklara aktarabilirsek, zaten hedefimize ulaşmış olacağız. Şimdiden bütün kadınlara hayırlı olsun.” şeklinde konuştu.
WAN