Katledilen akademisyen-gazeteci Nagihan Akarsel, mezarı başında anıldı. Anmada konuşan DEM Partili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, ‘Mücadelesini bırakmayacağız’ dedi
Federe Kurdistan Bölgesi’nin Silêmaniyê kentinde 4 Ekim 2022 tarihinde katledilen Jineolojî Araştırma Merkezi üyesi ve gazeteci Nagihan Akarsel, ölümünün ikinci yıldönümünde Konya’nın Cihanbeyli Gülyazı köyündeki mezarı başında anıldı.
Anmaya, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKGD), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sêrt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, DEM Parti Ankara, Konya il eşbaşkanları, DEM Parti Konya İl Kadın Meclisi’nin yanı sıra köydeki kadınlar katıldı. Kadınlar, taşıdığı kırmızı karanfil ve güller ile “jin, jiyan, azadî” döviziyle mezarlığı ziyaret etti.
Saygı duruşunun ardından konuşan DEM Partili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, “Nagihan Akarsel ömrünü Kürt özgürlük mücadelesine, demokratik, kadın özgürlükçü yaşamın inşasına adamış bir yoldaşımızdır. Nagihan Heval, Jineolojî Akademisi Araştırma Merkezi üyesi, aynı zamanda yönetim kurulu üyesi, gazeteci, akademisyen bir arkadaşımızdı. Biz biliyoruz ki Nagihan hevali katleden zihniyet, Gulistan Tara ve Hêro Bahadin’i katleden zihniyettir. Kadın düşmanı erkek egemen zihniyettir” diye belirtti.
‘Kadınlardan korksunlar’
Mücadeleyi daha da büyüteceklerinin sözünü veren Sarıtaş, “Canlı yayınlarda pervasızca suikast çağrıları yapan eski Genel Kurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin aslında bir yönüyle de Türkiye ve Kurdistan’daki siyasi cinayetleri, suikastları itiraf etmiştir. Peker’in ifadeleri doğrudan MİT’i işaret etse de maalesef hala bugün katliamı gerçekleştiren, azmettirenler için ne bir soruşturma ne de bir yargılama olmamıştır. Buradan sesleniyoruz; o azmettiriciler, işbirlikçiler, kadın düşmanları yargılanmadan ve cezalandırılmadan mücadeleden vazgeçmek yok. Nagihan Hevalin mücadelesinden korkan, kaleminden korkan, karanlığa ışık olan inadından korkanlar korkmaya devam etsin. Nagihan Hevalin yürüttüğü mücadeleyi Ortadoğu ve Kurdistan’da kadının deneyimlerini bir toplumsal hafızaya dönüştüren mücadelesini yerde bırakmayacağımızı ve büyüteceğimizin sözünü yeniliyoruz. ‘Jin, jiyan, azadî’ diyoruz” ifadelerini kullandı.
Anma, “Jin, jiyan, azadî” sloganıyla son buldu.
Kaynak: MA