Nejla Demirci’nin KHK ile mesleklerini kaybeden kişileri konu alan ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin Özgür Portakal Film Günleri’nde gösterimine yasak geldi
Geçen yıl Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde sansüre takılan Nejla Demirci’ nin KHK ile mesleklerini kaybeden kişileri konu alan “Kanun Hükmü” belgeseli, bu yıl da sansüre takıldı. Altın Portakal’ı 60. yılında iptale sürükleyen sansürü gündeme getirmek ve geçen yıl gösterilemeyen filmin gösterimini yapmak için festivale alternatif olarak 3 gün süreyle Baküs Sahne’de düzenlenecek olan Özgür Portakal Film Günleri’ne Antalya Valiliği tarafından yasak getirildi.
“Kanun Hükmü” belgesel filminin yönetmeni Nejla Demirci’ye valilik tarafından filmin yasaklandığına dair bir yazı gönderildi.
Gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi:
“Son zamanlarda terörle mücadele konusunda yapılan etkin mücadele sonrası güç kaybeden örgütler, KHK’lar üzerinden belgesel çekerek faaliyetlerden kendilerini soyutlama çabalarına, ulusal ve uluslararası kamuoyunda propaganda ve algı oluşturma faaliyetlerine devam etmektedir. Örgütlerin bu faaliyetleri tabanlarını diri tutmak, dağılmasını önlemek, örgüt mensuplarının moral ve motivasyonunu artırmak ve uluslararası kamuoyunda ülkemizin itibarını zedeleme amaçlı yapıldığı değerlendirilmiştir. Uluslararası arenada ülkemiz aleyhine algı operasyonlarına hız veren örgütlerin bu tür faaliyetleri sözde mağdur edebiyatı üzerinden yapmaya çalıştığı görülmüştür. ‘Kanun Hükmü’ isimli belgesel film ve içeriğinde belirtilen eksik ve yalan beyanlar, çarpıtma ve yönlendirme amaçlı haber ve yorum üretme faaliyetleri çerçevesinde uluslararası uzantılar ve iş birlikleri üzerinden ülkemize yönelik siyasi baskıların artmasına katkı sağlamayı ve bu yolla uluslararası kamuoyunda ülkemizin itibarını zedelemeyi, uluslararası alanda sözde işkence, kötü muamele ve hukuk ihlali iddiaları ile asılsız gündem oluşturmaya devam ederek, örgütlerle mücadeleyi zayıflatmayı, KHK ile kamu görevinden çıkartılan şahıslarla ilgili sözde mağduriyet algısına yönelik gündem oluşturmayı, yargı kararları üzerinden toplumdaki adalet duygusunu sarsmayı, Türkiye’ye yönelik manipülasyon ve dezenformasyonu amaçladığı değerlendirilmektedir.”
Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi bu yasak kararına tepki göstererek şu açıklamada bulundu:
“İki KHK mağdurunun hak arayışlarını konu alan Nejla Demirci’nin yönettiği “Kanun Hükmü” henüz hiç bir yerde gösterilmemiş, hakkında herhangi bir dava açılmamış bir belgesel olmasina rağmen, bir kez daha kendilerini yarginın yerine koyan mülki idare amirleri tarafindan yasaklanmış oldu. Hukuk tanımayan ve ifade özgürlüğümüzü gasbeden bu kararı kınıyor, devletin hoşuna gitmeyen her konuyu hasıraltı etmeye, resmi söylemle uyuşmayan her sesi susturmaya çalışan sansür uygulamalarına sessiz kalmayacağımızı bildiriyoruz,
Etkinliklerimizi yakından takip eden, duyurulduğu anda filmi merak edip bizi arayan idarecilere belgesel sinemaya gösterdikleri ilgi için teşekkür etmek isterdik, ancak görevlerini hatırlatmak zorunda kalıyoruz: Toplumun huzurunu asıl bozacak olan, yüz binlerce insanın hayatını kökten etkilemiş hukuk dışı uygulamaların konuşulup tartışılmasını engellemek, sinemacıları ve filmleri susturmaktır. Yetkilerinizi bizi susturmak için değil, filmlerimizi gösterip kamuyu yakından ilgilendiren konuları tartışabileceğimiz güvenli ortamlar sağlamak için kullanın.”
Nejla Demirci ise dijital medya üzerinden, “Yaşanılan bu vahim durum bu ülkede hukuku egemen kılmak isteyen tüm siyasal ve sosyal grup ve partilerin bilgi ve vicdanlarına emanet!” açıklamasında bulundu.
KÜLTÜR SERVİSİ