Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yaşayan yurttaşlar hava kirliliğine isyan ederek eylemlere başladı
OYAK’ın sahibi olduğu Ataer Holding’in Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde 2006’da özelleştirme yoluyla aldığı Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları ilçede yaşayanları zehirli havaya mahkum ediyor. Ereğli, Türkiye’nin havası en kirli ilçeleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Yurttaşlar, Ereğli için açıklanan veriler üzerinde manipülasyon yapıldığını belirtiyor. Diğer yandan Erdemir Şirketi’nin Dersim coğrafyasında temiz enerji üretmek için olduğunu iddia ettiği Güneş Elektrik Santrali kurma girişiminde bulunuyor.
‘O zehirli bulutlar ne?’
Karadeniz Ereğli Çevre Platformu (KERÇEP) üyeleri Erdemir’de yıllardır yaşadıkları kirlilik ve ilçenin ‘özel endüstri’ bölgesinin neden olduğu çevre kirliliğine ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Ereğli Limanı‘ndaki eylemde, Ereğliler adına açıklamayı yapan Av. Yakup Okumuşoğlu, geçen hafta bir basın toplantısında “Erdemir Ereğli’yi zehirlemiyor” diyen Erdemir Genel Müdürü’ne bazı sorular sordu. Okumuşoğlu, “Her gün gözlerimizle gördüğümüz, ciğerlerimize çektiğimiz o dumanlar, o zehir bulutları ne? Yanmakta olan kömürü söndürmek için boca edilen suyun çıkardığı o sağlığımıza zararlı buhar, bacalarınızdan çıkan kimyasallar, cüruf dağlarında ve hammadde stok alanlarında oluşan toz fırtınaları ne?” diye sordu.
Her cumartesi eylem
Okumuşoğlu, Erdemir’in kentin geçmişinde ekonomik, sosyal ve kültürel gelişiminde büyük rolü olsa da özelleştirildikten sonra sadece kârını önemseyen bir yapıya dönüştüğünü, en sonunda da belediyeye ödemekle yükümlü olduğu vergi ve harçları ödememek için kendini “Özel Endüstri Bölgesi” ilan ettiklerini belirtti. KERÇEP aktivistleri ve yurttaşlar, bundan sonra her cumartesi günü Erdemir sahilinde toplanacaklarını, yapmak zorunda olup da görevini yapmayanları, görevinden kaçınanları ifşa edeceklerini duyurdu.
Erdemir’den ‘temiz’ enerji
Diğer yandan, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. tarafından Dersim’in Çemişgezek ilçesi sınırları içinde 274 hektarlık vasıflı tarım arazisi üzerine 235,4 MW kurulu gücünde Erdemir Güneş Enerji Santrali (GES) kurulma çalışması yapılmakta. Santralde 550 W gücünde 563 bin 652 adet panel kurulacak. Santralde yılda yaklaşık 388 milyon kWh elektrik enerjisi üretileceği ve üretilen elektriğin Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş’in elektrik tüketimi ile mahsuplaşılacağı belirtildi.
Kârlı bir iş!
Sermayenin güneş tarlaları kurmaktaki asıl amaçları, AB’ye gerçekleştirdikleri ihracatta ‘karbon’ vergisinden kurtulmak ve aynı zamanda ürettikleri elektriği de işletmelerde becayiş yoluyla kullanacak olmaları. Çok kârlı bir iş olan bu girişimin devasa büyüklükteki kendi işletmeleri yerine Kürt coğrafyasına taşımalarının gerekçesi ise büyük teşviklerle bu işi gerçekleştirmelerinden kaynaklanıyor.
Bedava yer ve vergisiz yatırım
Dersim’in de içinde yer aldığı 6. bölge olarak işaretlenen bölgelere yönelik teşvikler içinde; gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, gelir vergisi stopajı desteği, sigorta primi desteği, faiz desteği ve yatırım yeri tahsisi yer alıyor. Erdemir, tesislerinin üstüne veya fabrika arazilerine GES kurmak yerine, iktidar tarafından bedava verilen ve vergisizlik cenneti haline getirilen Kürt kentlerde kuracakları GES’lerle ‘Net Sıfır Emisyon’a ulaşacak ve AB ile yapacakları ticarette karbon vergisinden kurtularak kârlarına kâr katacak.
EKOLOJİ SERVİSİ