Kocaeli’nde yaşanan viyadük çökmesinde yaşamını yitiren 3 işçinin ailesine başsağlığı dileyen HDP’li Kubilay, yayın yasağını eleştirerek, “Bir iş cinayetinin hızla aydınlatılmasını istemek yerine bir mahkeme neden yayın yasağı koyar? Sorumlular derhal görevden alınmalı” dedi.
Kocaeli’nin Gebze İlçesi’nde dün Kuzey Marmara Otoyolu kapsamında inşaatı devam eden viyadük çökmesinde 3 kişinin yaşamını yitirmesine dair Halkların Demokratik Partisi (HDP) Emek, Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcı Günay Kubilay tarafından yazılı açıklama yapıldı.
Açıklamada yaşamını yitiren işçilerin ailelerine başsağlığı dilenirken, hala bir işçiye ulaşılmadığı ve bir işçinin durumunun da ağır olduğu hatırlatıldı. Şirketin tanıdık olduğu vurgulanan açıklamada şöyle denildi: “İnşaatı Limak-Cengiz şirketi yapıyor. Bu markayı iyi tanıyoruz. 3. Havalimanı dahil, Türkiye’deki bütün ‘mega-rant projeleri’ aynı şirketlerin ortaklığında yürütülüyor.
Gerçekleri bütün açıklığıyla öğrenemiyoruz. Çünkü, mahkeme yayın yasağı koymuş. Bir iş cinayetinin hızla aydınlatılmasını istemek yerine bir mahkeme neden yayın yasağı koyar? Anlaşılan o ki, pek çok iş cinayetinde olduğu gibi, deliller karartılmadan gerekli incelemelerin yapılması, sorumluların belirlenmesi ve yargı önüne çıkarılması istenmiyor.
‘10 ayda bin 640 işçi yaşamını yitirdi’
AKP iktidarı, ‘Türkiye’nin kalkınmasına ve gelişmesine bu projenin hızı bir örnektir. Çok kısa bir sürede bitiriliyor. 24 saat üzerinden çalışıyor buradaki ekipler.’ diye övünüyor. Oysaki, 2018 yılının ilk 10 ayına baktığımızda, bin 640 işçinin iş cinayetlerinde hayatını yitirmiş olduğunu görüyoruz. Bu AKP iktidarının utanç tablosudur. Utanılacak bir tablodan övünç duyan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Karayolları Genel Müdürü ve sorumlulukları bulunan yetkililer derhal görevden alınmalıdır. Şirket yetkilileri iş cinayetine neden olmaktan yargı önüne çıkarılmalıdır. Kuzey Marmara otoyolu inşaatının ekonomik, ekolojik, işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından yarattığı tahribat bütün boyutlarıyla incelenmelidir. Keyfi ve politik amaçlarla belirlenen süreler iptal edilmeli, işin süresi ve çalışma temposu teknik normlara göre yeniden belirlenmelidir. İşçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, işçi ölümlerinin durdurulması amacıyla alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi ve yerine getirilmesi uzman kişiler ve ilgili meslek odaları temsilcilerinden oluşacak bağımsız kurullar tarafından sürdürülmelidir.”
HABER MERKEZİ