ABD Kongre Üyesi Thomas Alexander Garrett, Kuzey ve Doğu Suriye’deki tecrübeyi olumlu bulduğunu ve gerçekleri ABD’ye ileteceğini belirtti.
Kuzey ve Doğu Suriye’deki demokratik projeyi yerinde gözlemlemek ve gözlemlerini diğer kongre üyelerine aktarmak amacıyla bölgeyi ziyaret eden ABD Kongresi Üyesi Thomas Alexander Garrett, 5 gün süren ziyaretine ilişkin bölgeden yayın yapan ANHA’ya konuştu.
Kuzey ve Doğu Suriye’ye giderek demokratik özerk yönetim pratiğini yerinde gözlemlemenin olumlu olduğunu belirten Garret, şunları söyledi: “ABD’nin bu coğrafyada özgürlükleri için mücadele eden bu halk ile ittifak kurabilmesinin yollarını görebilmek için ziyarette bulunduk. ABD’nin Ortadoğu’da yürüttüğü politikada ana başlık olarak ele alması gereken birçok konu var. Buradaki insan hakları, ortak değerler ve eşitlik iradesine saygı duyulmalıdır. ABD’nin aynı zamanda Türkiye, İran ve Rusya’nın bölgedeki politikaları nedeniyle kimi kaygıları var. Şahsen Kuzey ve Doğu Suriye’deki tecrübeyi çok olumlu görüyorum. Kuzey ve Doğu Suriye’ye çok ciddi yaklaşmalıyız. Geri döndüğümde buradaki gelişmeleri ve tecrübeyi arkadaşlarıma anlatacağım.”
‘Saldırılar üzücü’
Türkiye’nin Kuzey Suriye’yi hedef alan yaklaşımlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Garret, ABD’nin de bu konuda kimi hatalarının olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: “Türkiye’nin müttefiğimiz Demokratik Suriye Güçleri’ne yönelik saldırıları bizleri çok üzmektedir. Eğer karar yetkisinin tümü elimde olsaydı Türkiye ile var olan tüm ilişkileri keserdim. Ancak ülkemin genel siyasi kararlarını korumak zorunda kalıyorum. Ülkem de benim gibi Türk devletinin bölgedeki hak ihlallerinden hoşnut değil. Ankara’nın Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarına ciddi yaklaşmalıdır. Başta Erdoğan olmak üzere Türkiye insan hakları ile savaşıyor. Erdoğan’ın ABD ziyaretinde korumalarının politikalarını protesto eden halka nasıl saldırdığını gözlerimizle gördük. ABD, Suriye’deki savaşın ilk dönemlerinde kimi hatalar yaptı. Savaşın en başından itibaren kahramanca savaşan DSG’ye destek sunmalıydık. Ülkelerinin özgürlüğü için direnen saygıdeğer kadınlara destek sunmalıydık. Tüm inanç ve halkları koruyan ve saygı duyan Özerk Yönetim tecrübesine destek sunmalıydık.”
Garret, “Bölgedeki birçok siyasetçi ve Ortadoğu uzmanı, ABD’nin bölgeye yönelik saldırılara karşı tutumunu netleştirmesi gerektiğini vurguluyor. Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Parlamentonun 435, Kongre’nin de 100 üyesi bulunuyor. Ben kararıma göre buraya geldim. Ancak ülkemin politikalarının birçok güç arasında değiştiğini görebiliyorum. Ben de her şeyi gözlerimle görmek için buradayım.”
KAMIŞLO