Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik devam ederken, ABD başta olmak üzere Batılı ülkeler Rusya’ya karşı Ukrayna’ya destek veriyor. ABD, keşif uçuşu yaparken Rusya’dan ise Kırım’a S-400 hamlesi geldi.
Geçen Pazar günü Rusya donanmasına ait gemiler, Kırım Yarımadası’nda Karadeniz ile Azak Denizi’nin birbirine bağlayan Kerç Boğazı’nda Ukrayna donanmasına ait üç gemiyi “karasularını ihlal ettiği” gerekçesiyle ateş açarak durdurmuş ve içindeki mürettebatı gözaltına almıştı.İki ülke arasındaki gerginlik devam ediyor. Pazartesi günü ilan edilen sıkıyönetim nedeniyle, muhalefet ve Rusya tarafından suçlanan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya ile ülkesi arasında savaş tehdidi olduğunu savundu. Kriz nedeniyle ülkesinin “topyekun savaş” tehdidi altında olduğunu söyleyen Poroşenko, gemilerinin vurulmasının, bu savaşın “sadece başlangıcı” olduğunu belirtti. Poroşenko, Rus askeri birliklerinin Ukrayna sınırına yığıldığını ve bu birliklerin sayısının 3 katına çıkarıldığını iddia etti. Poroşenko askeri hareketliliğin artışına delil olarak görüntüler paylaştı ve hareketliliğin Eylül’den beri sürdüğünü savundu. Rusya yönetimi ise gemilere yapılan müdahalenin uluslararası hukuka uygun bir biçimde gerçekleştiğini savunurken, Ukrayna’nın provokasyon gerçekleştirdiğini belirtiyor. Diğer taraftan da Rusya Kırım’a yeni bir S-400 savunma sistemi bataryası sevk edeceğini açıkladı, böylece Kırım’daki S-400 bataryalarının sayısı dörde yükselecek.
ABD’den destek çağrısı
Birçok ülke ise yaşanan gerginliğin azaltılması yönündeki çağrılar yapıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) devreye girerek, Pazar günü yaşananların tespit edilmesini istedi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da Rusya ve Ukrayna’ya tansiyonu düşürmeleri çağrısında bulundu. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ise, Rusya’ya karşı Ukrayna’nın yanında olunması çağrısı yaptı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, iki ülke arasındaki gerginliğin “tehlikeli” olduğunu belirtti, Rusya’ya yönelik ambargoların daha sıkı bir şekilde uygulanmasını istediklerini ekleyerek, Avrupa Birliği’nin (AB) Ukrayna’ya destek vermesini ve verilen desteklerin de arttırılmasını istedi. Nauert, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun önümüzdeki hafta Brüksel’de yapılacak NATO bakanları zirvesinde konuyu gündeme getireceğini söyledi. ABD Başkanı Donald Trump ise ulusal güvenlik ekibinden gelen raporun çok net ve “belirleyici” olacağını belirtti. Trump G-20 zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yapacağı görüşmeyi iptal edebileceğini söyleyip, “Bu saldırganlığı sevmiyorum. Bu saldırganlığı hiç istemiyorum” diye ekledi. Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Putin ile Trump’ın cuma ve cumartesi günleri yapılacak G-20 zirvesinde görüşeceklerini söylemişti.
ABD’nin keşif uçuşu
ABD, Batılı ülkelerden Ukrayna’ya destek vermelerini beklerken, ABD donanmasına ait Boeing P-8A Poseidon tipi denizaltısavar uçağı pazartesi günü Kerç boğazı ve Kırım yakınlarında keşif uçuşu yaptı. PlaneRadar gözlem portalına göre, stratejik insansız hava aracı RQ-4A Global Hawk da aynı gün içinde Donbass sınırları yakınlarında keşif uçuşunda bulundu.
15 asker tutuklandı
Rusya’nın hafta sonunda gözaltına aldığı Ukraynalı denizciler hakkında mahkeme karar vermeye başladı. Salı günü, Kırım’ın Simferopol kentindeki Kiev bölge mahkemesi, gözaltına alınan 24 Ukraynalı denizciden 12’sinin, sınır ihlali suçlamasıyla, 2 ay süreyle tutuklanmasına karar vermişti, dün de yaralı olan 3 askeri personel için daha 2 aylık tutuklama kararı verildi. Askerlerin Rusya kanunlarına göre en erken Ocak ayına kadar tutuklu kalmaları bekleniyor.
DIŞ HABERLER