Amed’de faaliyet yürüten Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği’nde Kürtçe dil kurslarında kayıtlar devam ediyor. Son başvurular 25’eylülde sonra erecek
Türkiye’nin kurulduğu günden bu yana Kürt diline yönelik yürüttüğü baskı ve asimilasyon politikaları devam ederken, Kürt halkı da kendi dilini koruma ve geliştirme mücadelesini yürütüyor. Anadilde eğitimin önemi ve anlamı tüm dünyada tartışılırken, Türkiye’de ise tek dil baskısı hız kesmeden sürüyor.
Amed’de faaliyet yürüten Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği de (MED-DER) Kürt dilinin gelişmesi ve yaygınlaşması için çalışmalarını yürütüyor. MED-DER’de Kürtçe dil kursları için kayıtlar devam ediyor. Yüz yüze ve online yapılacak kurslar için son tarih 25 Eylül. Dernekte 1 Ekim’de Kürtçe derslerin başlaması hedefleniyor. Dersler Kürtçe’nin Kurmancî ve Kirmanckî lehçelerinde olacak.
Tüm seviyeler için
MED-DER’de dil dersi veren Dilan Güvenç Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşarak, tüm seviyeler için başvuru aldıklarını aktardı. 18 yaşından büyük herkesin kayıt yaptırabileceğini aktaran Güvenç, derslerin haftada 2 gün, 4’er saat olacağını söyledi. Her dönem 20’ye yakın kurs açtıklarına dikkati çeken Güvenç, her bir kursun 3 ay sürdüğünü ve başarılı olanların bir üst seviyede ders görmeye hak kazandığını ifade etti.
Kadınlar ve gençler yoğunlukta
Derneğin sanal medya hesabından paylaşılan formlar üzerinden de kayıtlar aldıklarını belirten Güvenç, özellikle birinci seviye kurslar için ilginin yoğun olduğunu dile getirdi. Güvenç, “Bu da halkın asimilasyon politikalarına karşı dillerini öğrenip, kendilerini geliştirdiğini gösteriyor. Başvuranlar arasında öğrenciler, kadınlar ve gençler yoğunlukta” dedi.
Tepki vermek gerekiyor
Kurslarla asimilasyon politikalarına yanıt olmayı hedeflediklerini dile getiren Güvenç, “Asimilasyon politikaları öyle bir düzeye gelmiş ki artık çocuklardan tutalım yetişkinlere kadar kimse sokaklarda Kürtçe konuşmuyor. Aileler evde çocuklarıyla Kürtçe konuşmuyor. Buna karşı herkesin yaşamın her alanında kendi dili için mücadelede ısrar etmesi ve asimilasyon politikalarına karşı tepki vermesi gerekir” dedi.
AMED