Ekonomik krizden kaynaklı kepenk kapatmak zorunda kalan Ağrılı esnaflar, Yurttaşların maruz kaldığı ekonomik sıkıntıların kendilerine yansımasının kaçınılmaz olduğunu ifade ettiler.
Her geçen gün ağırlaşarak devam eden ekonomik kriz, esnafları olumsuz yönde etkilemeye ve iflasa sürüklemeye devam ediyor. Her gün bir dükkanın kepenk kapattığı Ağrı’da, esnaflar yaşanan ekonomik krizin faturasının kendilerine kesildiği görüşünde.
‘75 bin TL borcum var’
1983 yılından beri Ağrı’da ticaret işiyle uğraştığını belirten Cemil Kitnur, 2018 yılı içerisinde yaşanan ekonomik kriz kadar işlerini olumsuz yönde etkileyen bir krizle karşılaşmadığını ifade etti. Türkiye genelinde, esnafların ve iş insanlarının bu krizden etkilendiğini söyleyen Kitnur, şöyle devam etti: “Genel anlamda sektör çökmüştür. Kısa süre önce arkadaşımla bir ihale aldık. Demir o zaman ucuzdu, ihaleyi aldıktan sonra inşaat malzemeleri zamlanınca ikimiz de battık. Çünkü, inşaat malzemelerini dolar üzerinden alıyoruz. Eskiden 10 TL’ye verdiğimiz malzemeyi, şuan 20 TL’den veriyoruz. Çimento, saç, çivi ve inşaat ile ilgili her şey yüzde yüz zamlandı. Çivinin kilosu 3 TL’den, 7 TL’ye çıktı. Geçen seneki ciromuz 100 bin TL’ydi; ama bu yıl bitti ve ben 75 bin TL borçluyum. Yani geçen yıla oranla yüzde 75 oranında zarardayım. Bazı iş insanlarına malzeme verdik; ama onlar da konkordato ilan ettikleri için paramızı alamadık. Tüm çeklerimiz karşılıksız çıktı.”
‘Yurttaşın yaşadığı kriz bize de yansıdı’
Genel anlamda büyük bir ekonomik sıkıntı yaşadıklarını söyleyen kafe işletmecisi Doğan Efe de, bu durumun, kendilerine olumsuz yansıdığını dile getirdi. Yurttaşların maruz kaldığı ekonomik sıkıntıların kendilerine yansımasının kaçınılmaz olduğunu ifade eden Efe, “Mümkün mertebe bugüne kadar fiyatlarımızı uygun tutmaya çalıştık; ama bu son yaşanan ekonomik kriz ve beraberinde gelen zamlardan ötürü bizler de kafedeki ürünlerimizde bir fiyat artışına gittik. Çekirdek kahvenin kilosunu eskiden 55 TL’ye alırdık; ama en son 105 TL’ye aldık. İnsanlar bir bardak çay içemeyecek kadar fakirleşti. ekonomik kriz biz kafe işletmecilerine büyük oranda yansıdı” diye konuştu.
‘Mal almaya gücümüz yetmiyor’
Satışını yaptıkları ürünlerin yüzde yüz zamlandığını ifade eden konfeksiyon sahibi Hakan Doğruer de, hem mal alımında hem de yurttaşlara ürün satımında zorlandıklarını söyledi. Yaşanan zamların yurttaşlar tarafından olumsuz karşılandığını dile getiren Doğruer, sıkıntıları şu sözlerle anlattı: “Geçen yıl aldığı montun fiyatı 300 TL’ydi şimdi olmuş 500 TL. Haliyle insanlar bu durumdan şikayetçi oluyor. Eskiden ürün depolardık; ama şuan öyle bir durumumuz yok. Artık mal almaya gücümüz yetmiyor. Artık işin içinden çıkamıyoruz. Mesela yetkililerden hep şu açıklamayı duyuyoruz: ‘Türkiye tekstil ülkesidir.’ Peki, tekstil ülkesiysek neden bu kadar zam?”
Kaynak: MA