Federe Kürdistan’ın Silêmanî kentine yakın Germiyan Bölgesi’ndeki öğretmenler kitap okuma oranındaki düşmeye dair açıklamalarda bulundu
Teknolojinin etkisi, dijital medyanın yanlış kullanımı ve hükümetin uyguladığı kısıtlamalar nedeniyle, Federe Kürdistan’da her geçen gün kitap okuma oranı düşüyor. Bu konuyla ilgili Federe Kürdistan’ın Silêmanî (Süleymaniye) kentine yakın Germiyan Bölgesi’ndeki öğretmenler Rojnews’e açıklamalarda bulundu.
Öğretmen Newzad Xerîb, kitap okumanın ve kültürü yaşatmanın hem bugün hem de gelecek için son derece önemli olduğunu vurguladı ve şunları söyledi:
“Kürt toplumu kitap okumayı bir kültür olarak benimsemeli ve yaşamlarının bir parçası haline getirmelidir. Ondan ders çıkarmalı ve kendilerini dijital medyanın etkisinden uzak tutmalıdırlar. Çünkü dijital medya toplum üzerinde olumsuz bir etki de yaratıyor.”
‘Kürt yazarları tanıyalım’
Newzad Xerîb, kitap okuma sayesinde çocukların kendi kültürlerini ve geçmişlerini öğrenebileceğini ve ülkelerini sevebileceğini söyledi ve şunları ekledi: “Kitap okumanın önemli yanlarından biri de insanın önce kendini tanımasıdır. Çünkü kitaplar aracılığıyla büyük şahsiyetleri tanıma imkânı buluyoruz. Kürt yazarlarını tanımak bizi Türkiye, İran ve Batı yazarlarına özenmekten alıkoyacaktır. Kendi kültürümüzle gurur duymalıyız. Eğer kitap okumayı alışkanlık haline getirirsek bilinçli oluruz ve hiçbir devlet bize zulmedemez.”
Aynı konuda görüşlerini paylaşan öğretmen Lawên Muhammed de şunları söyledi:
“Okumak çok önemlidir. Çünkü kitap okumak, insanın düşünce ve fikirlerini geliştirir. Zamanımızı dijital medyada boşa harcayacağımıza kitap okumalıyız. Dijital medyanın yararları olmasına rağmen zararı da büyüktür. Gençler, zamanlarının kıymetini bilmiyor ve tüm vakitlerini dijital medyaya harcıyor. Bu şekilde zamanlarını boşa geçiriyor ve sonuç olarak hiçbir hedefe ulaşamıyorlar. Ben, kadınlara ve topluma çağrıda bulunuyorum; kitap okumaya daha fazla vakit ayırsınlar.”
GERMİYAN