Türkiye’nin biyorezerv alanı Artvin’in yüzde 71’i madenlere ruhsatlanırken, onlarca HES sırada
Türkiye’nin tek biyosfer rezervi (biyorezerv) alanına sahip olan Artvin’in yüzde 71’i maden için ruhsatlandırılmış durumda, 125 hidroelektrik santral (HES) projesi hayata geçirilmek isteniyor. 3 Ekim’de ekoloji direnişçisi Reşit Kibar’ın katledildiği Hopa’da mesire alanı olarak gösterilen proje de bu maden ruhsatlarının verildiği yerde bulunuyor ve yoğun şekilde ağaç katliamına devam ediliyor. Artvin’de ekolojik yaşama saldırı sürecinin 1992’de meyve ağaçlarının katledilmesiyle başladığını ve 2017’de hız kazandığını kaydeden Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan Hopa’da ve tüm Artvin’deki ekokırım projelerini ve devam eden mücadeleyi anlattı.
Artvin’in yüzde 71’i maden
Jinnews Haber Ajansı’ndan Melike Aydın’a konuşan Neşe Karahan, Artvin’in 2 bin 730 bitki çeşidi, çok sayıda yaban hayvanı ve biyosfer rezerv alanına sahip olmasıyla bir doğa müzesi gibi saklanması gerekirken, parçalanarak bozulduğunu belirtti. Çoruh Vadisi’nde devasa barajların, bir kısmı hayata geçirilen 125 HES’in planlandığını, çok sayıda maden ruhsatı verildiğini dile getiren Karahan, “Artvin’in yüzde 71’i maden ruhsatlı. Dere ıslahı adı altında derelerin betonlaşması, sahillerde dolgu, sahil otoyolu bilinen şeyler. Yeşil Yol Projesi kapsamında sözde turizm ama başka amaçla yapılan yollar gibi sorunlarımız var. Son senelerde orman kesimi hız kazandı. Atilla Milli Parkı Şavşat-Karagöl Milli Parkı’nda inanılmaz kesimler yapıldı” şeklinde konuştu.
Macahel yok ediliyor
Türkiye’nin tek biyosfer rezerv alanı olan Macahel bölgesinde uzmanlarla yaptıkları saha araştırmasında orman katliamını ortaya koyarak kamuoyu ile de paylaştıklarını kaydeden Karahan, “Ne rezerv alanı ne milli park tanıyorlar. İnanılmaz orman kesimi var. Ormanlarımızı kaybedersek zincirleme kaza gibi her şeyimizi kaybedeceğiz. Zaten 30 senedir Cerattepe mücadelesi devam ediyor. İlk senelerde sessiz devam etti. İlk iki firmayı daha sessizce yol ettik hatta ruhsatlarını iptal ettik. 2012’den önce iki ruhsat veriliyordu, şimdi teke indirdiler ama 2012’de ne yazık ki yeniden ihale ettiler. Ruhsatı iptal edilen ve madencilik yapılamaz denen yerde bir daha ihale yaptılar. Nasıl olur dedik açığa çıkardık, ‘Yeniden ihale ettik’ dediler” sözlerine yer verdi.
JINNEWS / ARTVİN