Küresel ısınmanın temel nedenlerinden biri olan termik santraller zehir kusmaya devam ederken, Bursa Orhaneli Termik Santrali filtresiz çalışıyor. Santral nedeniyle bölge halkı zehir solurken, Uludağ ise asit yağmuru altında
İktidarın sınırsız desteğine sahip olan Çelikler Holding 2015 yılında özelleştirme yoluyla elde ettiği Bursa’nın Orhaneli ilçesinde bulunan Orhaneli Termik Santrali bölgeyi aralıksız zehirlerken baca filtresi zorunluluğa karşı filtresiz çalışıyor. Bacasından çıkan siyah dumanlar halkı ve belediye başkanlarını adeta isyan ettirdi. Harmancık Belediye Başkanı Haşim Ali Arıkan, “Doğa nasıl katlediliyor” sözleriyle tepkisini gösterdi.
‘Filtre var mı siz karar verin’
Santrale tepki gösteren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Oradaki insanlar ve Bursalılar bunu hak etmiyor. Havayı kirleten firmaları biliyoruz. Bugün sanayi kuruluşları ‘Bursa’nın havası ve suyu temiz olacak’ desin, Bursa’nın havası ve suyu temiz olur” diye konuştu. Orhaneli’ndeki termik santralin bacasının filtresiz çalıştırıldığı sürekli gündeme geliyor. Ancak pazar günü bölgeden geçen ve termik santralin bacasının siyah dumanlarla kaplı olduğunu gören Harmancık Belediye Başkanı Haşim Ali Arıkan o anları kaydederek, “Bacada filtre kullanılıp kullanılmadığına siz kendi gözlerinizle karar verin. Doğa nasıl katlediliyor” dedi.
Simsiyah duman görüntülendi
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin Başkanlarla yüz yüze programında kentin en önemli sorunlarından birisinin çevre sorunu olduğuna dikkat çekerek, “Bugün sanayi kuruluşları ‘Bursa’nın havası temiz olacak’ desin, Bursa’nın havası temiz olur. Bu konuda bize destek olurlar ve toplumu düşünürlerse Bursa’nın havası temiz olur. Dün Harmancık Belediye Başkanı Haşim Ali Arıkan, Orhaneli’nde termik santralin bacasından çıkan duman ile ilgili video gönderdi. Oradaki insanlar bunu hak etmiyor. Ölçülüyor uygun deniyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün kriterlerini baz alırsak o zaman insanlığa hizmet etmiş oluruz” dedi.
Halk zehir soluyor
Bozbey konuşmasında, “Havayı kirleten firmaları biliyoruz. Uyarı ve cezayı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yapması gerekiyor. Biz onlara ulaştırıyoruz. Bundan sonra karşılarına veriler ile gideceğiz. Bunu yapmazlar ise son çare tek tek kamuoyuna paylaşacağız. Gittiğiniz yerlerde ölçüm yaparken etraftaki yaprakların üzerine bakın. Eğer yaprağın üzerinde toz var ise fabrikaya gitmeye gerek yok. Orhaneli’nde insanlarımız zehir soluyor ve o alanda maalesef ürün yetişmiyor. Sonra da kanser hastalıkları patlıyor” şeklinde konuştu
Uludağ can çekişiyor!
Özelleştirilen termik santrallerin uyması gereken standartlardan birisi bacalara filtrelerin takılması diğeri ise atık depolama sahalarının mevzuata uygun düzenlenmesiydi. Bu kapsamda vetonun ardından muafiyetlerin bitimine 5 gün kala 26.12.2019 gün ve 30990 sayılı Resmi Gazetede Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı. Bu yönetmelik değişikliğinin 22. maddesi ise Yönetmeliğe geçici 3. madde ekleyerek, atık depolama kriterlerine uygun olmayan termik santrallerin çalışmaya devam edebilmesi için yeni bir muafiyetler tanındı.
Geçici faaliyet belgesi
01.01.2020 tarihiyle birlikte Kahramanmaraş Afşin A, Kütahya Seyitömer, Kütahya Tunçbilek, Sivas Kangal ve Zonguldak Çatalağzı tamamen, Manisa Soma Termik Santrali kısmen kapatıldı. Orhaneli, Muğla Yatağan, Afşin B ve Çayırhan termik Santrallerinin geçici faaliyet belgesi aldığı, Kemerköy-Yeniköy ile 18 Mart Termik Santrallerinin çevre izni aldığı açıklanırken, kısa süre sonra bu santraller bacalarından eskisi gibi zehir salarak çalışmaya devam etti. Geçici faaliyet belgesi ile çalışmaya devam eden Orhaneli Termik Santrali gözle görülür biçimde baca filtresi kullanmadığı ortadayken, bakanlığın bu konuda adım atmaması ise dikkat çekmekte.
Uludağ’a asit yağmuru
Diğer yandan bölge Bursa’nın su toplama havzasıyken, bölgede açılan kömür ve krom madenleriyle taş ocakları bölge ekosistemini adeta yok ederken, sudan ibaret ket olarak nitelenen Bursa susuzluğun girdabında yeraltı sularına hapsolmuş durumda. Uludağ’da bir dönem üniversite tarafından yapılan incelemelerde yağan yağmurların asit yağmuruna dönüşerek Uludağ’ı yok oluşa sürüklediği belirtilirken, bunun başlıca nedeni olarak Orhaneli Termik Santrali gösterildi. Bugün bu durum değişmeden aralıksız sürerken, suları çalınan ve tamamen ranta kurban edilen Uludağ ise can çekişmekte.
EKOLOJİ SERVİSİ