Birleşmiş Milletler, Üçüncü Komitesi (Sosyal, İnsani ve Kültürel Komite), 19 Kasım 2018’de “Köylüler ve Kırsalda Çalışan Diğer İnsanların Hakları Deklarasyonu’nu” onayladı.
Deklarasyon, 119 evet, 7 ret ve 49 çekimser oy ile kabul edildi.
Finansal sermayenin ve şirketlerin, gıdayı tekelleştirmek, toprağı ve doğal zenginlikleri, daha az elde toplamak için saldırılarını şiddetlendirdikleri bir dönemde deklarasyonun onaylanmış olması değerli! Çünkü Köylü Hakları Deklarasyonu’nun kabul edilmesi, sadece köylüleri için değil, dünyanın tüm halkları için stratejik bir kazanım.
Deklarasyon çalışmaları Türkiye’den Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu’nun da üyesi olduğu dünyanın en büyük köylü hareketi, La Via Campesina öncülüğünde yürütüldü. FIAN ve CETİM gibi pekçok örgüt çaba harcadı, destek sundu.
Afrika, Asya ve Latin Amerika ülkeleri deklarasyonu güçlü biçimde destekledi. Demokrasi havarisi ABD ve birçok Avrupa ülkesi deklarasyona red oyu verdi. Yani köylü haklarına alenen karşı oldular.
İçlerinde Türkiye’nin de olduğu 49 ülke, Köylü Hakları Deklarasyonu’na çekimser oy kullandı. Onlar da tarihe köylü haklarını tanımayan, şirket yanlıları olarak yazıldılar.
Peki, köylüler ve kırsal alanda yaşayan diğer insanların haklarını 30 üst başlıkta tanımlayan Deklarasyon ne amaçlıyor?
Deklarasyon;
– Köylüler, balıkçılar, göçebeler, tarım işçileri ve yerli halklar dahil olmak üzere tüm kırsal toplulukların haklarını daha iyi korumayı, yaşam koşullarını iyileştirmeyi,
– Gıda egemenliğini,
– İklim değisikliğine karşı mücadeleyi,
– Biyoçeşitliliği korumayı ve güçlendirmeyi amaçlıyor ve aile çiftçiliği tarımını destekleme çabalarına önemli katkı sunabilecek nitelikte.
Deklarasyon ayrıca, bugün karşı karşıya olduğumuz gıda, ekolojik, sosyal ve ekonomik-krizin çözülmesinde köylülerin rolünün önemli olduğunu deklare ediyor.
BM 3. Komitesi’nde onaylanan Köylü Hakları Deklarasyonu, son aşama değil. Aşılması gereken en önemli eşikti. Aşıldı. Önümüzdeki Aralık ayında BM Genel kurulunda son oylamayla Deklarasyon onaylanacak.
Ne güzel değil mi? Deklarasyon onaylandıktan sonra köylülerin ve kırsalda yaşayan diğer insanların da haklarını tanımlayan bir bildirgeleri olacak! .
Ve Deklarasyonun bu aşamaya gelmesi için mücadele eden La Via Campesina başta olmak üzere teşekürler, Asya Afrika ve Latin Amerika!