İkiz kardeşler Zîn ve Jîn, Rojava Devrimi’nden sonra sanat yolculuğuna başladı. Qamişlolu ikizler, Koma Sakîne adıyla festivale hazırlanıyor
Kuzey ve Doğu Suriye’de 19 Temmuz 2012 yılında kadın öncülüğünde gelişen devrimin inşa sürecinde de kadınlar öncülük yapmaya devam ediyor. Devrim sonrası yaşamın her alanında önemli gelişmeler söz konusu oldu. Bu alanların başında kültür sanat çalışmaları geliyor. Halkların özgün kültürel değerlerini koruduğu, aynı zamanda ortak yaratılan kültürel değerlerin sanatla buluşturulduğu önemli çalışmalar sergilendi.
Qamişlolu 16 yaşındaki Zîn ve Jin Mitêwit isimli ikiz kardeşler de çaldıkları enstrüman ve söyledikleri stranlarıyla kültürel zenginliğe katkıda bulunuyorlar.
Keman çalmaya başladı
Keman çalmaya televizyonda izlediği bir konserle karar verdiğini anlatan kız kardeşlerden Jîn Mitêwit, “12 yaşındayken bir konser izlemiştim. O konserde pek çok müzisyen, birçok müzik enstrümanını çalıyordu. O konserde Samoyêl adında bir Ermeni müzisyen vardı ve benim ilgimi çok çekti. Kemanı çok güzel çalışıyordu ve performansıyla herkesi kendisine hayran bırakıyordu. O günden sonra ben de bir Kürt kadını olarak ileride ünlü bir Kürt müzisyen olmak için keman çalmak istedim. Dayım birkaç yıl sonra öğrenmem için bana bir keman aldı. O günden sonra çeşitli merkezlerde teorik ve uygulamalı eğitimlere katıldım ve bugünlere geldim” dedi.
‘Kürt kültürünü korumak istiyorum’
Kemanı öğrenme aşamasında çeşitli zorluklar yaşadığını kaydeden Jîn Mitêwit, “Keman hassas bir enstrüman olduğu için başlangıçta bazı zorluklar yaşadım. Öğretmenim, ailem ve arkadaşlarım sayesinde zorlukları aştım. Kürt kültürünü sanatla korumak istiyorum. Rojava Devrimi hayallerimizi gerçekleştirmemiz için biz kadınlara önemli fırsatlar yarattı ve her kadının hayallerini gerçekleştirmelerini istiyorum. Toplumun sözlerinden korkmayın ve hedefinize doğru adım atın” ifadelerinde bulundu.
‘Çok sayıda konser verdik’
Sanat alanına henüz 15 yaşındayken girdiğini söyleyen ikiz kız kardeşlerden Zîn Mitêwit ise, şöyle konuştu: “İlk olarak keman öğrenmek istiyordum. Yaklaşık 8 ay kadar keman öğrendim, sonra kemanın bana zor geldiğini fark ettim. Gitar öğrenmek istedim, birçok merkezde eğitim aldım, benimle çalışan ve gitarı rahatlıkla çalmamı sağlayan her hocaya teşekkür ediyorum. Çok sayıda konser verdik ve ilk kez Koma Sakine olarak da festivalde sahne alacağız. Bizim için önemli bir başarı. Bizler ailelerimizin desteğiyle daha da güçlendik. Müzik alanı huzur bulduğum bir alandır.”
Rojava Devrimi fırsat sundu
Zîn Mitêwit, Kürt sanatına farklı ezgiler katmak ve Kürt sanatına sahip çıkmak istediklerini belirterek, “Rojava enstrümanları gitar, çello, string, viyola gibi değil ve bu tarz enstrümanları da kullanmak istiyoruz. Kürt sanatına farklı enstrümanları da katmak ve Kürt kültürünü daha da ileriye taşımayı istiyoruz. Rojava Devrimi biz kadınlara birçok fırsat sundu ve her Kürt kadını hayalini gerçekleştirmelidir. Kürt kadınlar hiçbir şeyin onların önünde engel olmasına izin vermemelidir” dedi.
Haber: Zeyneb Îsa / NuJINHA