Tutuklu meslektaşları için Bakırköy Cezaevi önünde bir araya gelen gazeteciler, tutuklu meslektaşlarının gelecek hafta görülecek duruşmalarına katılım çağrısı yaptı.
Özgür basın emekçileri, tutuklu gazeteci arkadaşlarının davalarına dikkat çekmek için Bakırköy L Tipi Kadın Kapalı Cezaevi önünde basın açıklaması yaptı. Eyleme Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyeleri de destek verdi. “Gazetecilik suç değildir tutuklu gazetecilere özgürlük” pankartını açan gazeteciler “Özgür basın susturulamaz” sloganları attı.
Eylemde konuşan Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu üyesi Safiye Alağaş, tutuklu meslektaşları için bir araya geldiklerini belirterek, “Biz tutuklu arkadaşlarımız için açıklama yaparken, gözaltına alınan Yeni Yaşam gazetesi çalışanı 7 arkadaşımızın bugün savcılık ifadeleri alınacak. Biz bu arkadaşlarımızın da tutuklu arkadaşlarımızın da serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.Gazetecilerin gerçekleri yazdıklarından dolayı tutuklandığına işaret eden Alağaş, gazetecilerin iktidar gibi düşünmek zorunda olmadığını ancak gerçekleri açığa çıkarmak gibi bir zorunluluğu olduğunu söyledi. Alağaş, ne olursa olsun gerçeklerden taviz vermeden yazmaya devam edeceklerini ifade etti.
‘Arkadaşlarımız serbest bırakılmadılar’
Basın açıklamasını okuyan Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Üyesi Kevser Özkaynak, gazetecilerin ve gazetecilik mesleğinin adeta terbiye edilmeye, gerçeklerin sesinin şiddet ve baskı yoluyla susturulmaya çalışıldığı bir dönemden geçildiğini söyledi. Tutuklu meslektaşları için Bakırköy L Tipi Kapalı Cezaevi önünde bir araya geldiklerini dile getiren Özkaynak, “ETHA muhabirleri İsminaz Temel, Pınar Gayıp, Semiha Şahin, Özgürlükçü Demokrasi gazetesi çalışanları Hicran Ürün, Reyhan Hacıoğlu, İhsan Yaşar, İshak Yasul ve Mehmet Ali Çelebi bu hafta ikinci kez hakim karşısına çıkacak. Arkadaşlarımız serbest bırakılmadılar” dedi. Birlikte haber takibi yaptıkları arkadaşlarının gazeteciliklerine tanık olduklarını belirten Özkaynak, “Ürettikleri haberler, çektikleri fotoğraflar da bunun kanıtıdır. Öyle ki, bu haber ve fotoğraflar dava dosyalarına dahi girmiştir. O dosyaları hazırlayan savcılar da arkadaşlarımızın haberlerine en az bizim kadar tanıktır” ifadesinde bulundu.
Özkaynak, Diyarbakır’da gözaltına alınarak tutuklanan gazeteci Kibriye Evren’nin de ilk kez 6 Aralık’ta hakim karşısına çıkacağını söyledi.
Temel’in mesajı okundu
Daha sonra tutuklu ETHA muhabiri İsminaz Temel’in gönderdiği mesajı ETHA muhabiri Ebru Yiğit okudu. Temel’in mesajında şu ifadeler yer aldı: “Sevgili dostlar, değerli meslektaşlarım; şimdi sizinle aynı gökyüzüne bakıyorum. Çünkü sesiniz hep sesim oldu, yürekleriniz yüreğimin atışını güçlendirdi. Bir yılı aşan mahpusluğumda inceliğin en değerlisi olan dayanışmayla yanımda oldunuz. Sonsuz sevgiler, iyi ki varsınız! Gözaltı, tutuklama ve baskılarla gazeteciliğin hedef alındığı bu ülkede, onurlu gazetecilik ve özgür basın geleneği bedellerle bugüne geldi. ‘Öyle basın masınla olmaz’ diyen tüm zihniyetler karanlık iktidarlarını inşa etmek için önce gazetecileri hedef aldı. Bugün yaşanan süreç bunun açık özetidir. Ancak dünden bugüne yaşanan baskı ve zora rağmen gerçeğin izinden giden gazeteciler de susmadı, susturulamadı. Tek birimiz dahi hapiste kalmayana dek, baskı ve zor sona erene dek mücadelemizi sürdüreceğiz. İçeride ya da dışarıda. Özgürlüğümüzün de, umut dolu geleceğimizin de teminatı mücadelemizdir. 29 Kasım’da görüşmek ve bu kez sarılmak umuduyla. Hepinizi dostlukla kucaklıyorum.”
HABER MERKEZİ