Praksis Müzik Grubu, geçtiğimiz baharda yaptığı İzmir konserinin kayıtlarını ‘Praksis Sokak Konseri – 17M24’ başlığıyla albüm olarak yayınladı
Toplumsal mücadele alanlarına verdikleri müzikli desteklerle bilinen Praksis Müzik Grubu özellikle Gezi direnişiyle birlikte sanat çalışmalarını sokak mücadelesi üzerinden sürdürüyor. 2012 yılında kurulan ve çalışmalarına devam eden grup şimdiye dek “Sokaklarda İsyan Var”, “Kavga Devam Ediyor” ve “Tekmeye Kafa” isimli üç albüm ve çok sayıda tekli yayınladı.
Grup, geçtiğimiz baharda yaptığı İzmir konserinin kayıtlarını albüm olarak yayınladı. “Praksis Sokak Konseri – 17M24” başlığıyla yayınlanan albümde 14 şarkının konser kaydı bulunuyor.
Doğa talanına koca bir ‘Hayır’
“Hayır’” şarkısı ile Türkiye’nin resmini çizen grup toplumsal birçok sorunu bir şarkıda buluşturarak süren düzene koca bir “hayır” çekiyor. Şarkının bir bölümü şöyle:
“Hayaldi de gerçek oldu / Bizim köye HES kuruldu / Suyu çalan zengin oldu noldu? / Yollar dardı duble oldu / Artvin’e havaalanı kuruldu / Adalet yine mülkün oldu noldu? / Çiftçi anasını aldı gitti / İşçi taşerona kurban gitti / Asgari ücret kaç lira oldu noldu”
“Gezgin” şarkısında ise hafif Ankara havası müziğiyle büyük ve küçük balık ironisini şu sözlere yer verildi:
“Büyük balık doymaz mıydı / Küçük balık aymaz mıydı / Peşindeydi büyük balık ama / Biçare mi bizim balık / Küçük balık birleşince / Hep birden yüzlercesiyle / Gövdeleri oldu oluk oluk / Büyük balık topuk topuk”
Umudu yeşerten sözler
“Umutsuzluk hakkı” eseri ile yeniden umutları şu cümlelerle yeşertiyor: “Düşün ki, / Su akar yolunu bulur bir gün / Kuru toprak uykudan uyanır bir gün / İşte tam da orada bahar gelir bir gün / Kökler tekrar filizlenir o gün.” Yine grup “Denizin Çocuklarından Dağların Çocuklarına Selam” eserinde da benzer bir umudu dile getirerek, “Barışın savaşı bugün / Toprağın uyanışı bu / Kara kışın bitişi bu / Baharın halayı bugün” dağların ve denizlerin çocuklarının ortak baharını dile getiriyor. “Diren” şarkısı ile “umudunu kaybetme” diyerek direnmeyi öğütlüyor.
Kürtçe bir eserle karşımıza çıkan grup ünlü Kürt Şair Şêrko Bêkes’in “Azadî” şiiriyle Jin Jiyan Azadî” direnişine dikkat çekiyor. min guhê xwe da dilê axê / ji min re qala evîna xwe û baranê kir / min guhê xwe da dilê avê / ji min re qala evîna xwe û kaniyê kir / min guhê xwe da dilê darê / ji min re qala evîna xwe û pelan kir / min guhê xwe da dilê evînê / ji min re qala azadiyê kir”
Diğer bir Kürtçe eser olan “Sînor”un sözleri ise şöyle: “Sînorê de ma / firfirokên heval / Li wêderê ma laşê wî / Hêviyên wî derbas bûn / Û xebera mirinê (Arkadaşın uçurtmaları / sınırda kaldı, / bir de ölü bedeni. /Umutları sınırı geçti, bir de ölüm haberi)
Praksis’in yayınladığı 5.albüm olan bu çalışma, tüm dmüzik platformlarından dinlenebiliyor.
KÜLTÜR SERVİSİ