DEM Parti Milletvekili Salihe Aydeniz, kadın işçilerin yaşadığı sorunlara dair düzenleme yapılmasına dair Meclis araştırma önergesi verdi. Aydeniz ayrıca Türkiye’de kaybolan çocukları da Aile ve Sosyal Hizmet Bakanı’na sordu
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mêrdîn (Mardin) Milletvekili Salihe Aydeniz, kadın işçilerin yaşadığı sorunlara ilişkin Meclis araştırma önergesi verirken, kaybolan çocuklara dair de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a soru önergesi verdi.
Türkiye’de fiilen çalışan her iki kadından en az birinin emekliliğinin hayal olduğunu, bu durumun iç temel nedeni bulunduğu belirtilen araştırma önergesinde, “Birincisi kadınlarda kayıt dışı çalışma oranının yüksek olmasıdır. İkincisi sigortalı çalışan kadınların önemli bir kısmının düzenli ve sürekli çalışmamasıdır. Üçüncüsü ise emekli olmak için gereken koşulların zorlaştırılmasıdır” denildi.
‘3 milyon 229 kadın kayıt dışı çalıştırılıyor’
Genel-İş Emek Araştırma Dairesi (em-ar) tarafından her yıl 8 Mart’ta hazırlanan Kadın Emeği Raporu 7 Mart 2024’te yayımlanan raporuna da yer verilen araştırma önergesinde, “2021 yılında 5 milyon 776 bin kadın kayıtlı çalıştırılırken 2023 yılında 7 milyon 299 bin kadın kayıtlı çalıştırılmıştır. Ancak ne yazık ki aynı dönemde kayıt dışı çalıştırılan kadın sayısında da artış görülmektedir. 2021 yılında 3 milyon 229 bin kadın kayıt dışı çalıştırılırken bu sayı 2023 yılında 3 milyon 248 bin kişi olmuştur. Bu demektir ki Türkiye’de istihdam edilen her 10 kadından 3’ü kayıt dışı çalıştırılmakta, sosyal korumadan ve aynı zamanda emeklilik haklarından da mahrum bırakılmaktadır. Öte yandan kadınlarda işsizlik oranı daha yüksektir ve kadın işçiler daha sık işsiz kalmaktadır. Dolayısıyla kadın işçiler için emekli olmak için gereken prim gün sayısını doldurması daha zor hale gelmektedir” denilerek, yeni düzenlemelerin yapılması için meclis araştırılmasının açılması talep edildi.
Aydeniz, kaybolan çocuklara dair de Bakanlığın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
- Türkiye’de 2016 yılından bu yana, Türkiye genelinde hakkında resmi kayıp müracaatı yapılan çocuk sayısı nedir? Bu çocukların yaş ve cinsiyet dağılımı nedir?
- 2016-2023 yılları arasında kaybolan çocukların kaçı bulunmuştur? Bu çocukların bulunduğunda içinde bulundukları durum ve sağlık koşulları nasıldı?
- Kaybolan çocukların bölgesel dağılımı nasıldır? En fazla kayıp müracaatı yapılan bölgeler hangileridir?
- Kaybolan çocukların cinsiyetlerine göre dağılımı nasıldır? Kız ve erkek çocuklar arasında kaybolma oranlarında belirgin bir fark var mıdır?
- Kaybolan çocukların ailelerinin sosyoekonomik durumu ve eğitim seviyesi ile ilgili veri var mıdır? Bu konuda bir araştırma yapılmakta mıdır?
- Kaybolan çocukların geri dönüş oranlarında yaş ve süre gibi değişkenlere bağlı olarak belirgin farklılıklar var mıdır?
- Kaybolan çocukların kaybolma sebepleri üzerine yapılan herhangi bir araştırma veya veri analizi var mıdır? Çocukların kaybolmasına neden olan başlıca faktörler nelerdir?
- Kayıp çocuk vakalarının önlenmesi amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından uygulanan veya planlanan tedbirler nelerdir?
- 2016 yılından bu yana kaybolan çocuklara dair güncel veri ve istatistiklerin yayımlanması planlanmakta mıdır? Bu konuda bir çalışma var mıdır?
- Vekili olduğum Mardin ilinde 2016 yılından bu yana kaç çocuk kaybolmuştur? Bu çocukların kaçı bulunmuştur? Bu çocukların cinsiyet dağılımı ne şekildedir?
- Kaçırılma olduğu sonradan anlaşılan kayıp çocuk vakalarında faillerin yakınlık derecesine dair bir istatistik var mıdır? Aile içi vakalar çoğunluktaysa çocuğu aile içinde de korumaya yönelik Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?
- Kadına yönelik şiddetin yanı sıra çocuğun üstün yararını gözeten İstanbul Sözleşmesinin geri getirilmesi gündeminizdedir?
Kaynak: JINNEWS