Petrol, doğalgaz ve ihalelerden ABD eyaletlerine BAE-Dubai’ye servet taşıyan Barzani ailesi çalışanların maaşlarını vermiyor. Öğretmen atamalarını gerçekleştirmiyor. Yeni protestolar gerçekleşti
Federe Kurdistan’ı 2022’den beri seçimsiz olarak yöneten Barzani ailesi, devasa petrol, doğalgaz, ihale, sınır ticareti gelirine çöktüğü halde çalışanların maaşlarını ödemiyor, öğretmen atamalarını yapmıyor. İşsiz üniversite mezunları KDP yönetimini protesto etti.
Federe Kürdistan Bölgesi’nin üniversite ve yüksekokul mezunları, atamalarının yapılmaması nedeniyle hükümeti protesto etti.
Süleymaniye Üniversitesi’nin yeni kampüsü önünde bir araya gelen Kürdistan Bölgesi üniversite ve yüksekokul mezunları, 6 yıldır mezun olanların haklarının gasp edilmesine ve atanamamış olmalarına dair basın açıklaması yaptı.
Eylemciler adına konuşan Lence Rehman şunları söyledi: “Aylar önce Kürdistan Bölgesi geçici hükümeti başkanından atamaların yapılması ve mezunların haklarının sağlanması için 2017-2023 yılları arasında mezun olanların başvurularını ve belgelerini teslim etmesini talep edildi. Başbakan’ın mektubuna ve biyometrik sürecin tamamlanmasına rağmen 4 ay geçti. Taleplerimiz her seferinde ertelenerek Bağdat’a gönderiliyor. Atama süreci devam ederken, birinci mezunlara her zaman öncelikli verilmesi gerekirken diğer dosyalar arasında kayboluyor. Sorunlarımızın anlaşılması ve verilen sözlerin tutulması için herkesten talepte bulunuyoruz. Irak ve diğer “Tartışmalı” bölgelerde, 2022 yılına kadar üniversite ve yüksekokul mezunlarının atamaları yapılmış ve haklarına kavuşmuşlardır. Ne yazık ki Bölge Hükümeti çelişkili ve doğru olmayan gerekçelerle bizi oyalıyor.”
Eylemleri yayma uyarısı
Oyalamadan vazgeçilmesini isteyen Lence Rehman “Hükümetin sessizliği devam ederse, farklı bölgelerde protestolarımızı sürdüreceğiz. Taleplerimiz karşılanana kadar devam edeceğiz. Çünkü artık yıllardır maruz kaldığımız zulüm ve baskıyı kabul etmeyeceğiz” dedi.
3 Eylül’de de Bağdat’ın Yeşil Bölgesi yakınlarında, bira raya gelen yüzlerce tıp fakültesi mezunu, atamalarının yapılması talebiyle bir eylem düzenlemiş, ancak barışçıl öğrenci eylemi, devlet güçlerinin sert müdahalesiyle karşılaşmıştı.
Deşifre olan ‘yurt dışı’ servet ağı
Petrol, doğalgaz, sınır ticareti, inşaat ihaleleri ve ailelere bağlanan şirketler üzerinden Federe Kurdistan’ı soyan Barzani ailesinin serveti yurt dışına taşıdığı ortaya çıkmıştı. Amerikan dergisi “The American Prospect” yurt dışındaki gayrimenkulleri ifşa etmişti. Mesrur Barzani’nin, “Dan Withers” adlı bir avukat aracılığıyla yüz milyon doların üzerindeki servetini Miami’de “görünmez kıldığı” kaydedilmişti. Mesrur Barzani’nin ABD’de Florida Eyaleti’ne bağlı Miami şehrinde gayrimenkul alımları yaptığı, tapuya kaydettirilme işlemlerinin ayrı emlak firmaları tarafından gerçekleştiği belirtilmişti. Barzani’nin malvarlığını gizleyen avukat Dan Withers’ın internet sitesi, “parayı görünmez yapmayı”, “Dan Withers avukatlık bürosu, mal sahipliğini, malvarlığı yönetimini ve idaresini görünmez yapabilir” reklamıyla vaat ediyordu. Prospect dergisi, Mesrur Barzani’nin “görünmezleştirme” yöntemiyle 300’den fazla gayrimenkule sahip olduğunu yazmıştı. Mesrur Barzani’nin 18 milyon doların üzerinde değeri olan ve Miami’nin farklı bölgelerinde çalışan Miami CVS Ecza zincirinin de sahibi olduğu kaydedilmişti. Bazı varlıklar “ABD’nin Florida Eyaleti’nin Miami şehrinde toplam değeri 100 milyon doların üzerinde 300’den fazla gayrimenkul. Değeri 18.3 milyon dolar olan Miami CVS Eczane Zinciri. ABD’nin Kaliforniya Eyaleti’nde 75 milyon dolar değerinde dört villa” diye özetlenmişti. Belgelere Cozen O’Connor hukuk firmasının yaptığı hata sonucunda ulaşıldığı belirtilmişti. Başka belgelerde Barzani ailesinin “Ster Grubu” kurduğu kaydedilmişti.
Amerikalı örgüt OCCRP (Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi), Sîhad Barzani dört çocuğu Camî, Cudî, Lamîna ve Erîna servetlerini Karaip ülkelerine taşıdığını kaydetmişti.
Dubai’deki servet
2022’de Barzani ailesinin devasa malvarlığını Amerikalı gazeteci Zack Kopplin haberleştirmişti.
1- Yüzlerce milyon dolar değerinde BAE-Dubai’da gayrimenkuller.
2- 1,27 milyar dolar Zaitoon City projesi (KRG yatırım fonunun yaptığı bir değerlendirme)
3- 300 milyon dolar Lanaz rafinerisi (KRG yatırım fonunun yaptığı bir değerlendirme)
4- 100 milyon dolara yakın ABD’deki gayrimenkuller
5- Ster ve Kar gibi şirketlerin değerleri.
Ağustos 2024’te İngiliz Private Eye dergisi hazırladığı bir haberde Barzani ailesini mercek altına alarak, “ceplerini doldurmaya adamış bir mafya örgütü” olarak tanımlamıştı.
Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı da Federe Kurdistan Bölgesi’ndeki yolsuzluk hakkında bir rapor yayınladı. Rapora göre, KDP’nin yönettiği Federe Kurdistan Bölgesi’ndeki en büyük yolsuzluk yüzde 43 oranı ile Hewlêr’de yaşandığı, en büyük yolsuzlukların Maliye, Elektrik ve Belediye bakanlıklarında olduğu kaydedildi. Rapora göre yolsuzlukta Hewler’i yüzde 33 ile YNK’nin bölgesi Süleymaniye ve yüzde 24 ile Duhok takip etti.
HEWLER/KOYE