Adli yıl açılışı dolayısıyla büro emekçilerinin taleplerine dikkat çeken BES, iş yükü altında ezildiklerini belirterek, şartların düzeltilmesi çağrısında bulundu
Büro Emekçileri Sendikası (BES) emekçileri Amed ve Ankara’da yeni adli yılda büro emekçilerinin artan iş yükü altında ezildiğine dikkat çekerek, taleplerini sıraladı.
BES Amed Şubesi, adli yıl açılışı dolayısıyla büro emekçilerinin taleplerine dair Diyarbakır Adliyesi önünde düzenlediği açıklamaya, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) bileşenleri katıldı.
‘Adliye çalışanlarının koşulları düzeltilmeli’
BES Amed Şube Eşbaşkanı Güneş Özel, AKP iktidarının geçmişte cemaatle kurduğu yargı tahakkümünü bugün de farklı kesimlerle muhalefeti susturmak için kullandığını belirterek, “Kendi kurdukları mevcut yargı sistemi içerisinde bile benimsemedikleri yargı kararlarını tanımayan siyasi iktidar, Anayasal hakların kullanılmasını bile keyfi olarak engellemeye çalışıyor” dedi.
İktidarın politikalarından emekçilerin, kadınların ve gençlerin zarar gördüğünü dile getiren Özel, “Bu süreçte siyasi iktidar bir türlü bitiremediği yargı reformu paketlerini açıklamaya devam etmektedir. İktidarın üst üste açıkladığı yargı reformu paketleri kimsenin derdine deva olmadığı gibi, ağır iş yükü altında ezilen yargı emekçilerinin sorunlarını da her defasında görmezden gelmektedir. Yargı sisteminin bağımsızlığını kaybetmesi, periyodik olarak çıkarılan yargı paketleri ve dava sayılarındaki artış ve yıllarca süren dava süreçleri yargı emekçilerinin çalışma hayatını kâbusa çevirmiş durumdadır.
Bir yandan iş yükü, mobbing, bir yandan keyfi olarak açılan soruşturmalar, mesai kavramını gözetmeksizin çalışmaya zorlanan yargı emekçilerini yıpratıyor. Sürekli açıklanan yargı paketlerinde ekonomik, özlük ve sosyal haklarının düzeltilmemesi, yetkili olan sendikaların bu durum karşısında sessiz kalmaları, yargı emekçilerinin üvey evlat muamelesi görmesine neden olmaktadır” diye belirtti.
Özel, taleplerini şöyle sıraladı:
“Ayrım yapılmaksızın, tüm yargı emekçilerine mesai ücreti ödenmesi sağlanmalıdır. Ulaşım ücretleri ayrımsız her ilde verilmelidir. Havuz paralarının, yargı emekçilerinin lehine olacak şekilde düzenleme yapılarak ödenmesine tekrar başlanmalıdır. İş yükü nedeniyle personel alımına gidilmeyip yargı emekçilerinin üzerinde baskı kurularak sorunun çözümüne çalışılmaktadır. Bu uygulamadan vazgeçilerek yeterli personel istihdamı yapılmalıdır. Mobbinge maruz kalan personelin durumunun değerlendirilmesi, mobbingin önlenmesi amacıyla kurumlarda bir kurul oluşturulması, mobbing uygulayan amire yaptırım uygulanması için düzenleme yapılmalıdır. Yargı kurumlarında kreş açılmalıdır. Mülakat değil, liyakat esas alınmalı, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarıyla kurum içinden atamalara devam edilmelidir. Yargı hizmetleri sınıfı oluşturulmalı kadro ve unvanlar yeniden tanımlanmalıdır. İşyerinde hiçbir pozisyon, kadro, unvan ve kademede cinsiyetçi iş bölümü yapılmamalıdır.”
Ankara
BES, Ankara Adliyesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. “Yargının bağımsızlığını, yargı emekçilerinin haklarını istiyoruz” yazılı pankartın açıldığı açıklamada BES yargı emekçilerinin taleplerini sıraladı. Açıklamayı yapan BES Ankara 2 No’lu Şube Sekreteri Veli Çelik, AKP iktidarının yargı sistemini toplumsal muhalefeti susturmak ve iktidarını güçlendirmek için bir araç olarak kullandığını belirtti.
Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarının uygulanmamasının ve İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğine değinen Çelik, 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrasında da on binlerce kamu emekçisinin hala devam eden davaları olduğunu hatırlattı. Çelik, “KHK davalarına bakmak üzere Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nde üç mahkeme görevlendirilmiş olup, 4 yıla yakın zamandır bu mahkemelerde bekleyen dosyalar bulunmaktadır. Adalet Bakanlığı’nın bir an önce bu sorunu çözüme kavuşturması gerekmektedir” dedi.
Kaynak: MA