Berçelan Yaylası’na askerler tarafından fotokapan konulmasına tepki gösteren berivanlar, bu uygulamaya son verilmesini istedi
Colemêrg (Hakkari) kent merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Berçelan Yaylası’na 28 Ağustos’ta askerler tarafından baskın düzenlendi. Baskında kayyım yönetimindeki Colemêrg Belediyesi ekipleri de askerlere eşlik etti. Baskın sonrası yaylada operasyona çıkan askerlerin yaylanın birçok noktasına fotokapan yerleştirdiği belirtildi. Baskın sonrası belediye ekipleri kaptaj (yeraltı su kaynaklarını toplamak için kullanılan oda) suyuna zarar verildiği iddiasıyla yaylacılar hakkında işlem başlattı.
Bölgedeki yaylacılar duruma tepki göstererek, fotokapanların kaldırılması talebinde bulundu.
Suyumuzu kestiler
Yaylada berivanlık yapan Gülşen Ezilmez, duruma tepki göstererek, hem kendilerinin hem de hayvanlarının suya erişemediğini söyledi. Ezilmez, “Kameraların yaylaya yerleştirilmesini doğru bulmuyoruz. Biz kadınlar burada yaylacılık yapıyoruz ve mahremiyetimize saygı gösterilmeli. Ayrıca bu uygulamalar nedeniyle hayvanlarımız susuz kaldı. Hayvancılık yaparak geçimimizi sağlıyoruz. Vali Ali Çelik’e sesleniyorum; suyumuzu kesmeyin, hayvanlarımızın da suya ihtiyacı var” dedi. Kayyım yönetimindeki belediyenin “su borularına zarar verildi” iddiasına da değinen Ezilmez, “Bizler 2 aydır buradayız ve hiçbir boruya zarar vermedik. Hakkâri’ye giden su borularını niye kıralım? Kameraların kaldırılmasını ve su kesintisinin sona ermesini talep ediyoruz” diye belirtti.
Her tarafa kamera koydular
Berivan Kadriye Akdoğan ise, Vali Ali Çelik’e çağrıda bulunarak, “Çadırlarımızın neredeyse içlerine kadar fotokapanlar ve kameralar kuruldu. Bu durum kabul edilemez. Kentin valisi ve tarım bakanına çağrıda bulunuyoruz; kameralar kaldırılsın, su için de bir havuz oluşturulsun” ifadelerini kullandı.
Yaylada yaşanan su sıkıntısı ve fotokapan iddialarına ilişkin kayyım yönetimi; “Yaylacıları ve hayvanlarını mağdur etmedik. Jandarmanın kurduğu kameralar ise çadırlar bölgesine değil, kaptajlara bakıyor” iddiasında bulundu.
COLEMÊRG