TCDD’ye ve Marmaray’a vagon üreten firma borçlarının yapılandırılması için mahkemeye başvurdu. Kondordato talep eden firmaların sayısı artık binlerle ifade ediliyor. Bunların yüzde 75’i inşaat sektöründe
Marmaray ve TCDD’nin vagon üretim ihalesi elinde bulunan Yavuzlar Vagon, mali sıkıntı nedeniyle mahkemeye başvurarak konkordato ilan etti. Dava dilekçesinde, Sakarya merkezli Yavuzlar Vagon San. ve Tic. Limited Şti.’nin mali sıkıntı yaşadığını, konkordato kararı verilmesi halinde, şirketin faaliyetlerini yürütebileceği kaydedildi. Mahkeme, şirkete 3 aylık geçici süre tanıyarak, yürütülecek faliyetlerin denetimi için de Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Nevcan Karaca’yı geçici konkordato komiseri olarak atadı.
Mahkeme kararı
Mahkeme, şirkete 3 aylık geçici süre tanıdı ve Yavuzlar Vagon hakkında verilen konkordato kararını şu şekilde duyurdu: “Mahkememizce; Sakarya Ticaret Sicil Müdürlüğünün 15976 nolu sicilinde kayıtlı davacı YAVUZLAR VAGON SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ hakkında 20/11/2018 tarihinden başlamak üzere 3 AY SÜRE İLE GEÇİCİ MÜHLET KARARI verildiği ve geçici konkordato komiseri olarak Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doc. Dr. Nevran KARACA’nın atandığı, 28/02/2018 tarih, 7101 sayılı Yasa’nın 16.maddesi ile değişik İİK’nun 288.maddesi gereğince; ‘alacaklıların, ilandan itibaren 7 günlük kesin süre içerisinde dilekçe ile itiraz ederek konkordato mühleti verilmesini gerektiren bir hal bulunmadığını delilleri ile birlikte ileri sürebilecekleri ve bu çerçevede mahkemeden konkordato talebinin reddini isteyebilecekleri’ hususu ilanen ihtar ve tebliğ olunur.”
Konkordatolu kurtuluş
Konkordato ilanı firmalar için iflastan kurtulmanın bir yöntemi olarak kullanılıyor. Borç yapılanma ve ödeme için süre alan firmalar bu süre için bulduğu kredilerle düzlüğe çıkıyor. Bunun için de hükümet ile yakın ilişki içinde olmak gerekiyor. Bu tür ilişkileri olmayan firmaların aldıkları sürenin sonunda iflaslarına karar veriliyor. Yavuzlar iktidarın gözde firmalarından biri ve kesin kurtarılacak gözü ile bakılıyor. Yavuz Yavuz tarafından kurulan Yavuzlar Vagon, Türkiye’nin önemli vagon üreticilerinden ve demiryolu ekipmanı şirketlerinden biri. 15 yıldır, 8200 metrekare alana sahip TCDD’ye Sakarya-Adapazarı ve Sakarya-Pamukova fabrikalarında sürekli hizmet veren Yavuzlar Vagon’da çeşitli vagonların imalatı, bakımı ve revizyonu yapılıyor. Şirket aynı zamanda tren yolu uygulamalarında kullanılan tüm yolcu, kargo, ağır yük araçlarının, elektrikli tren setlerinin imalatı, periyodik bakımı ve araçların her türlü hasarlarının, arızalarının giderilmesinde de hizmet veriyor. Yavuzlar Vagon, Tüvasaş ve Hyundai Eurotem ile birlikte Marmaray trenlerinin iç giydirme, montaj ve modernizasyonunu da yapmıştı.
Firmaların yüzde 75’i inşaat sektöründen
Krizin en belirgin göstergesi her gün medyaya yansıyan konkordato haberleri. Daha önce birer ikişer düşen bu haberler artık haber değerini kaybetti. Haftalık olarak 50-60 firma konkordato talebi ile mahkemelere başvuruyor. Konkordato ilan eden 3 binden fazla şirketin yüzde 75’ini inşaat şirketleri, beton santralleri, yapı malzemeleri satanlar ve hırdavatçılar oluşturuyor. Hükümet 365 şirketin konkordato için başvurduğunu açıkladı. Ancak ekonomik çevreleri ve ekonomi medyası bu rakamın 3 bin civarında olduğunu söylüyor. Bunların yarısından fazlası inşaat sektöründen. İnşaat şirketleri, beton santralleri, yapı malzemeleri satanlar ve hırdavatçılardan oluşuyor. İnşaat sektörü, son 15 yılda Türkiye ekonomisini kilit sektörü haline geldi 7,5 milyon konut üreten sektör, 2 milyon 300 bin kişiye iş sağlıyor. Krizle birlikte inşaat sektörü sarsılmaya başladı. Elindeki konut stokunu eritmekte zorlandı ve üst üste konkordato talepleri gelmeye başladı. Hükümet yeni tedbirlerle bu firmaları kurtarmaya çalışıyor ancak gelecek inşaat için çok parlak görünmüyor.
SAKARYA