CİSST VE TCPS’nin düzenlediği “Hapsetmenin Alternatifleri” başlıklı konferansta, Güney Afrika ve Almanya cezaevlerinin durumu tartışıldı.
Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) ve Türkiye Hapishane Çalışma Merkezi’nin (TCPS) düzenlediği, “Hapsetmenin Alternatifleri” başlıklı konferans, 2’nci gününde Mimar Sinan Üniversitesi Bomonti Kampüsü’nde devam ediyor. Konferansa yurt içi ve yurt dışından çok sayıda akademisyen, yazar, araştırmacı ve aktivist katıldı.
Güney Afrikada’daki hapishaneler
Konferansta ilk söz alan Sonke Gender Justice Üyesi Zia Alexandra Wasserman, “Güney Afrika Hapishanelerinin Durum Analizi ve Hapsetmenin Alternatiflerine İlişkin Çalışmalar” konusunu ele aldı. Güney Afrika’da 243 cezaevinin, 164 bin tutuklu bulunduğunu belirten Wasserman, ülke nüfusunun 56 milyon olduğunu da hatırlattı.
”Bizim hapishanelerimiz yer sağlama ve hayat sağlama konusunda yetersiz” diyen Wasserman, normal kapasitelerin üzerinde kullanıldığını belirtti. Wasserman, şöyle devam etti: ”Güney Afrika’daki hapishanelerde durumun nasıl olduğunu görebilmemiz için yargıç Edward’ın hapishaneye gittiği zaman gözlemlerini aktarmak istiyorum. Edward, hücrelerin çok kirli olduğunu, 24 yatakta 60 mahkumun olduğunu söylemiştir. Mahkumlarda kızarıklık ve yaralar olduğunu görmüştür. Hücrelerin zindan gibi karanlık ve havasız olduğunu kaydetmiştir.”
‘Yargılama yıllar sürüyor’
Güney Afrika’da suç oranının çok yüksek; ancak adli ve ceza adaleti sürecinin çok yavaş olduğunu ifade eden Wasserman, bu yargılama süreçlerinin son derece yavaş ve bazen yıllarca sürdüğünü kaydetti. Hapsetmenin alternatif tedbirlerinin uygulanması sonucunda oluşacak durumları da değerlendiren Wasserman, “Hapishanelerdeki insan yığılması kolaylaştırılabilir. Failler üzerindeki kriminal etkilerden kaçınmamızı sağlayabilir. Bu alternatif tedbirler sonucunda insanların topluma entegre olması kolaylaştırılabilir. Toplumla olan bağları kaybetme konusundaki toplum hasarı azaltabilir ya da bertaraf edebilir” ifadelerini kullandı.
Almanya cezevlerinde durum
Berlin Teknik Üniversitesi Doktora Öğrencisi Eva Tanz ise Almanya’da “Hapsetmenin Alternatifleri” başlıklı konuyla ilgili konuşma yaptı. Tanz, Almanya’daki cezaevlerinde 62 bin tutuklu olduğu bilgisini paylaştı.
Almanya’daki alternatif uygulamaların neler olabileceği veya neler uygulandığı yönünde konuşan Tanz, “Ya para yöntemi olacak ya da kamu hizmeti yapılacaktır. Ancak eyaletten kaynaklı farklı organizasyonlar bulunuyor. Eyaletler ülkesi olduğu için farklı bölgelerde farklı organizasyonlar yapılıyor. Entegrasyon hizmetleri bulunuyor. Berlin’deki bu hizmetlerden biri para yönetimi ve kamu hizmetleri yardımları olarak çalışıyor. Hapis cezasından önce, para cezası yöntemleri kullanılıyor” diye konuştu.
HABER MERKEZİ