AKP-MHP döneminde özelleştirme, enflasyon yöntemiyle çiftçi ürününü maliyetinin üstünde satamaz hale getirildi. Kredileri ödeyemez hale gelen, tarımdan uzaklaşan çiftçinin arazileri satışta
AKP-MHP yönetiminin tarım ve hayvancılığı özelleştirme ve enflasyon cenderesiyle krize sürüklemesi nedeniyle çiftçinin ürünü tarlalarda kaldı. Protesto için ürünlerini yollara döken çiftçiler banka kredilerini de ödeyemez hale geldi. Ziraat Bankası, aldıkları tarım destek kredisini ödeyemeyen çiftçilerin arazilerini satışa çıkardı. Ziraat Bankası’nın sitesinde yayınlanan ilanlara göre, satışa çıkarılan binlerce arazinin fiyatları 1 milyon ile 10 milyon lira arasında değişiyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre, çiftçilerin bankalara olan kredi borcu 2023 Haziran’dan bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50 oranında artarak 471 milyar TL’den 710 milyar TL’ye yükseldi.
Ziraat Bankası’nın sitesindeki bilgilere göre, Kırklareli Erikler köyünde 9 milyon 175 bin TL’ye bir çiftlik, Çorum Mecitözü’nde 4 dönümlük tarım arazisi ise 18 milyon 302 bin TL’ye ihaleye çıkarıldı.
Samsun Salıpazarı’nda 17 dönümde ekili fındık bahçesi 2,5 milyon TL’ye, Diyarbakır Darköprü’de 42 dönümlük tarla 10 milyon TL’ye, Tekirdağ Süleymanpaşa’da arsa, ahır ve bir köy evi 13 milyon TL’ye satışa çıkarıldı. Riha (Urfa) Weranşar’da (Viranşehir) 17 milyon 250 bin TL’ye 310 dönümlük tarla, Aydın’ın Söke ilçesinde 63 dönümde ekili zeytinlik 4 milyona TL’ye satılacaklar arasında yer aldı.
Çöküşe sürükledi kiraya veriyor
Çiftçinin ürününe tarlada çok düşük fiyat biçilirken, marketlere ve pazarlarda onlarca kat fiyatla satılıyor. Hükümetin özelleştirme, ithalat politikalarıyla çöküş eşiğine getirdiği tarımda üreticiler kredi ve faiz kıskacında. Mazot, gübre, tohum gibi girdi maliyetleri zamlarla hızla artarken üretici hasadın karşılığını alamayınca yollara dökmek zorunda kalıyor. Üretici enflasyon ve maliyetler nedeniyle üretimden soğurken AKP hükümeti ise Ağustos 2024’te yönetmelik çıkararark 2 yıl ekilmeyen tarlaları kiraya verme kararı aldı. “İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik” 22 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Tarım arazilerin çiftçilerden, köylülerden alınıp şirketlere, yandaşlara peşkeş çekileceği, bu bahane ile tarlalara çöküleceği ve demografik yapının değiştirileceği kaydediliyor.
ANKARA