Kömür madeni için kesilen Akbelen Ormanı ve İkizköy çevresinde yapılan hava kalitesi ölçümlerinin sınırın çok üstünde olduğunu belirten ÇMO Muğla Temsilciliği, bu durumun sağlık açısından alarm olduğuna işaret etti
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Muğla İl Temsilciliği, Muğla Milas ilçesine bağlı İkizköy’de yapılan hava kalitesinin ölçüm sonuçlarını açıkladı. İkizköylüler, Yeniköy ve Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’nin kömür çıkarmak için Akbelen Ormanı’nda yaptığı patlatmalar sonrası Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne hava kalitesinin ölçümü için başvuruda bulunmuştu. Başvuru üzerine ise belediye, İkizköy Mahallesinde 30 gün süre ile PM10 ölçümü yapılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanlığı Avrupa Yakası Çevre Laboratuvarı ile anlaştı.
Hava kalitesi indeksinin (HKİ) yaygın olarak kullanılan bir ölçüt olduğu belirtilen raporda, bu değer 100’ün üzerinde olduğu zaman hava kalitesinin sağlık açısından kötü olduğuna işaret edildi. İkizköy’deki ölçümlere ilişkin açıklanan raporda, “Ulusal ve ulusalararası kabul gören mevzuat ve uygulamalarda, PM10 değerleri günlük ve/veya yıllık ortalamalara göre değerlendirilmektedir. Bu nedenle bu raporda günlük PM10 ortalamaları incelenmiştir. 16/05/2024 ile 14/06/2024 tarihi aralığında yapılan 30 günlük ölçümlerde 45,6 – 206,4 µg/m3 aralığında ve ortalama 110,8 µg/m3 olarak PM10 tespit edilmiştir. Bu değer, 15 µg/m3 olan WHO ve 40 µg/m3 olan AB ve Türkiye Cumhuriyeti Mevzuatı yıllık PM10 ortalaması sınır değerlerinin oldukça üzerindedir. Ancak, ölçüm periyodu 1 yılın altında olduğu için doğrudan bu verilerin karşılaştırılması yeterli bir sonuç vermeyecektir. Günlük PM10 ortalamaları incelendiğinde, yapılan tüm ölçümler WHO’nun 45 µg/m3 olan kılavuz değerinin üzerinde çıkmıştır” denildi.
İnsan sağlığına etkileri
30 günlük ölçüm periyodu içinde AB ve Türkiye mevzuatı için konulan sınır değerinin de 27 kere aşıldığı aktarılan raporda, “AB ve Türkiye Cumhuriyeti mevzuatı için günlük PM10 değeri yıl içinde en fazla 35 kere aşılabilirken, ölçüm noktasında ölçüm periyodunun yüzde 90’ında aşılmıştır. Ölçüm periyodu ortalamaları, AB, TR ve WHO uzun vadeli ortalamalarının oldukça üzerinde çıktı. Ölçüm sonuçlarından 30 günlük değerlerin ortalaması 110,8 µg/m3 olarak PM10 tespit edilmiş. Ölçüm sonuçlarına göre insanlarda oluşturabileceği olası etkiler özellikle kırılgan gurupların (akciğer rahatsızlığı olan bireyler, çocuklar, yaşlılar, kronik rahatsızlıkları olan bireyler vb.) sağlıkları üzerinde olumsuz etkileri görülür” ifadeleri yer aldı.
5 ve 6 Haziran’da ölçülen değerlerin 200 µg/m3 üzerinde olmasının sağlık açısından alarm işareti olduğuna dikkat çekilen raporda, şunlar belirtildi: “Yani sağlıklı bir bireyde dahi ciddi sağlık etkileri görülebileceğinden, insanlar açısından tedavisi zor olabilecek hastalıklara neden olabilecektir. Son olarak; küresel ısınma ve iklim değişikliği gerçeği de göz önüne alındığında, yerel halk sağlığını da tehdit eden bu işletmenin durdurulması ve maden alanların en kısa sürede rehabilite edilmesi gerekmektedir.”
MUĞLA