Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar, özellikle 19 Temmuz Rojava Devrimi sonrasında tiyatro gösterilerinden müzik dinletilerine, danstan resme, edebiyata kadar kadınlar kültürlerini yaşatmak için sanatın her alanında varlık gösteriyorlar
Tirbespiyê kentinde yaşayan resim öğretmeni Sûzan Ebas da bu kadınlardan biri. Kürt halkının kültürel mirasını resimlerine taşıyan Sûzan Ebas, kültürel hafızaya destek sunuyor.
‘Devrim sonrası resim okudum’
Devrimden sonra resim bölümünde okuduğunu söyleyen Sûzan Ebas NÛJINH’dan Zeybeb İsa’ya konuştu. Sûzan Ebas, “Çocukluğumda resim çizerdim, el sanatları yapardım. Rojava Devrimi’nden sonra Kürtçe dil kurslarına gittim. Daha sonra resim okudum ve bu alanda geliştim ve sonunda resim öğretmeni oldum. Çizdiğim resimlerden sergi de açmak istedim” dedi.
‘Amacım Kürt kültürünü korumak’
Başlangıçta yaşadığı zorlukları aktaran Sûzan Ebas, şöyle devam etti:
“Bana hep işimin ilgi çekici olmayacağını söylerlerdi. Ben de kararlılıkla devam ettim ve sergime herkesin gelmesini sağladım. Kullandığım aletler; toprak, su, ağaç yaprakları vb. Resimlerimde çoğunlukla sulu boya ve karakalem kullanıyorum. Amacım Kürt kültürünü korumak.”
‘Otizmli çocukları tedavi etmek istiyorum’
Gelecekte sergisini genişletmek isteyen Sûzan Ebas, her Kürt kadınının Kürt kültürünü korumasını isteyerek, “Katılmak istediğim bir proje var. Projemle otizmli çocukları resim yoluyla tedavi etmek istiyorum. Kendimize güvenelim, yeteneklerimizi ortaya çıkaralım ve insanların olumsuz sözlerine kulak asmayalım. Kültürümüzü kaybetmemek için evimizdeki Kürt mirasına sahip ürünleri korumalıyız” şeklinde konuştu.
QAMİŞLO