Eğirdir Gölü’nü besleyen akarsular üzerine inşa edilen barajlar ve yaşanan kuraklıkla birlikte göl suyu her yıl azalıyor. Bu duruma çare bulma iddiasıyla Köprüçay havzasından 14 km boru hattı ile su taşınacak
Isparta’nın Eğirdir ilçesinde bulunan Türkiye’nin en büyük 4. Gölü olan Eğirdir Gölü’nde sular her geçen yıl azalmaya devam ederken, göl kirliliğe boğulmuş durumda. Suların azalması ve bu nedenle kirliliğin yoğunlaşmasına çare ürettiğini iddia eden DSİ 18. Bölge Müdürlüğü, “Eğirdir Gölü’ne Yan Havzadan Su Aktarım Projesi” hazırladı. Proje kapsamında, Bağıllı-Ayvalıpınar’dan Köprüçay’a akan suyun yaklaşık 40 milyon metreküpünün 14 kilometrelik isale hattıyla Eğirdir Gölü’ne taşınması amaçlanıyor.
En büyük ikinci tatlı su kaynağı
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Küçük, Türkiye’nin 4. büyük gölü olan Eğirdir Gölü Türkiye’nin ikinci en büyük tatlı su kaynağı olduğunu belirterek, “Bu veriyi artık söylememiz zorlaşmış durumda. Gölün beslenim alanları, Eğirdir Gölü havzasındaki yağmur ve kar suları, akarsular ve göl yüzeyine düşen yağışlardır. Giderler ise buharlaşma, tarımsal sulama, evsel içme suyu kullanımı gibi sulardır” dedi. Gölün su seviyesinin istenmeyen bir durumda olduğunu dile getiren Küçük, yağış miktarı değiştirilemeyeceği için çevresindeki özellikle kuzeydeki barajlarda tutulan suyun bir miktarının göle bırakılması gerektiğini vurguladı.
Akarsular da HES işgali
Gölü besleyen ana kaynaklardan Akçay, Pupa ve Değirmençay’ın üzerinde birçok baraj olduğunu ifade eden Küçük, içme suyu dışındakilerin mutlaka göle belirli bir oranda bırakılması gerektiğine vurgu yaptı. DSİ 18. Bölge Müdürü Osman Erkan, Eğirdir Gölü için hazırladıkları projenin ön ihalesinin martta gerçekleştirildiğini, yapım ihalesinin ise 2025’in ilk yarısında yapılacağını belirtti. Projenin ana hatlarının tamamlandığını kaydeden Erkan, “Yaklaşık 14 kilometrelik isale hattıyla 85 metre pompajla suyu Eğirdir Gölü’ne aktarmayı planlıyoruz. Yatırım programına teklifimizi yaptık. Göle, 40 milyon metreküp civarında suyu aktarmayı planlıyoruz. Bu da göle can suyu olacak” dedi.
Göller bölgesi kuruyor
Afyon, Antalya, Burdur, Denizli, Isparta, ve Konya’yı kapsayan göller bölgesinde irili ufaklı göller var (vardı). Beyşehir, Eğirdir, Akşehir, Burdur, Eber, Gölmarmara, Acıgöl, Suğla, Ilgın (Çavuşçu Göl), Salda ve Kovada bu göllerden bazıları. Ancak göller bölgesinde bulunan göller her geçen gün kuruyarak yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış durumda. Göllerin neredeyse yarısı kurudu, diğer yarısı ise can çekişiyor. İklim değişimi ile bu gölleri besleyen hemen hemen her akarsu üzerine inşa edilen barajların etkisiyle göller beslenemez hale geldi. Aşırı su kullanımını da bu sürece eklediğimizde göllerin kuruması dışında başka bir sonuçla karşılaşmak olanaksız.
Göle 1000 MW’lık HES
Eğirdir Gölü’nde sermaye etkinlikleri görmezden gelinip tarımsal alanlarda kullanılan suları suçlu çıkarma gayreti sürerken, Eğirdir Gölü’ne projelendirilen 1000 megavatlık pompaj depolamalı hidroelektrik santralinin (PHES) ihalesi yapılmıştı. Hazırlanan proje dosyasında, projenin jeolojik, topografik ve çevresel kısıtlarını içeren kriterler açısından araştırmalarının tamamlandığı ve inşaat faaliyetlerinin başlatılacağı yer aldı. Enerji talebinin az olduğu zamanlarda suyu yüksekte bir havuza basan, talep arttığında ise suyu aşağıya basıp enerji üretilen bir HES çeşidi olan 1000 MW’lık pompaj depolamalı hidroelektrik santral (PHES) için söz edilen ‘havuz’ Eğridir Gölü’nü tamamen kurutabilecek bir kapasite içeriyor.
EKOLOJİ SERVİSİ