Bursa’nın ve Güney Marmara’nın can suyu olan İznik Gölü 23 yıllık AKP iktidarında sömürüldü
Bursa’da bulunan İznik Gölü kıyısına yakın bir alan için geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı R. T. Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararla endüstri bölgesi ilan edilmişti. AKP’ye yakınlığı ile bilinen Albayrak Grubu’nun İznik Gölü’ne 350 metre mesafede ve 2 bin 550 metrekare tarım alanı üzerinde Varaka Kağıt Fabrikası kurma girişimi Bursa ve İznikliler tarafından tepkiyle karşılandı. Geçtiğimiz gün DOĞADER ve Bursa Kent Konseyi’nin çağrısıyla bir eylem düzenlendi. Eyleme Nilüfer Kent Konseyi, Bursa Barosu, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Kayın Ormanı Derneği ile CHP milletvekilleri katıldı.
Koruma bölgesi sanayi bölgesi oldu
Eylemde konuşan DOĞADER Başkanı Murat Demir, İznik Gölü Koruma Bölgesi’nin yıllar içinde sanayi bölgesine dönüştüğünü ve sanayi tesislerinin suyu tükettiğini, buna artık izin vermeyeceklerini belirterek, “Biz DOĞADER ve paydaşlarımız olarak yıllardır İznik Gölü’nü kurumaması için, gelecek nesillere sağlıklı, temiz bir şekilde devredilmesi için mücadele ediyoruz. Kime karşı mücadele ediyoruz? Bu ülkenin taşını, toprağını, suyunu, havasını, doğasını talan edenlere karşı mücadele ediyoruz” dedi. İznik Gölü’nün koruma altında bir göl olduğunu hatırlatan Demir, “Koruma bölgesi artık sanayi bölgesi haline gelmiştir. Az ileride Cargill fabrikası var. Cargill Türk hukuk tarihine kara bir leke olarak geçti. Kazandığımız davalar, elde ettiğimiz hakları hiçe saydılar” diye belirtti.
Bu iktidarı değiştirelim
“Bugün de burada yine bir özel endüstri bölgesi ilan edildiğini” söyleyen Demir, “Bir aileye imtiyazlı bir karar çıkartarak İznik Gölü’nü talan ettirmek istiyorlar. 20 yıldır diyoruz, İznik Gölü artık sanayi baskısını, etrafındaki yapılaşmayı kaldırmıyor. Az ileride, Gemlik’te Gemlik Gübre, DSİ’nin teminatı olmamasına rağmen yılda 10 milyon ton su çekiyor. Etrafındaki sanayiler İznik Gölü’nü kurutuyor, gölü besleyen su kaynaklarını sömürüyor” şeklinde konuştu. Eylemde konuşan CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala ise, “Eğer ülkenin yağmalanmasını engelleyeceksek yapmamız gereken tek şey, bu yönetimi değiştirmek. Gelin hep birlikte seçimi bir an önce yapmak için uğraşalım” dedi.
Sulak alan ve tarım yok oluyor
Bursa Barosu Başkanı Metin Öztosun, ‘hukukun üstün olmaması, yaparım oldu anlayışı’ ile yağma ve talanın önünün açıldığını belirtti. Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fevzi Çakmak da, “Birinci sınıf tarım arazisi olan bu alan, 2018 yılında ulusal öneme sahip sulak alan olarak kabul edildi. Sanayiyi getirmeye çalışmak, tarımı yok etmek, geleceği yok etmek demektir. Önce Cargill, sonra Döktaş, ardından Hektaş ve bugün Varaka Kağıt Fabrikası. Tüm bunlar yaşam alanlarımızı, tarım alanlarımızı, sulak alanlarımızı yok edecek projeler. Biz, Ziraat Mühendisleri Odası olarak bu alanlarımıza zarar veren her noktada mücadele edeceğiz” diye belirtti.
EKOLOJİ SERVİSİ