Ağır işkencelerden geçen 30 yıllık tutsak İbrahim Er, 28 yıldır bacağında platinle yaşıyor ve tedavi edilmiyor. Er’in annesi ekonomik kriz ve uzak mesafe yüzünden yıllardır görüşe gidemezken, baba da görüşe gittiği yolda kalp krizinden yaşamını yitirdi
Îdir’in Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan İbrahim Er, 28 yıldır sol bacağındaki platinle yaşam mücadelesi veriyor. Îdir’in Başko (Aralık) ilçesinde 1994 yılında yaşanan bir çatışmada yaralı olarak gözaltına alınan Er’e, bir hafta gördüğü ağır işkencenin ardından çıkarıldığı Erzurum Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından “Devletin birliği ve bütünlüğü bozmak” iddiasıyla müebbet hapis cezası verildi.
Tedavi edilmeyen Er’in şarapnel parçası isabet eden sol kalçasında hasar oluştu. Daha sonra platin takılan bacakta kısalma ve yürümekte zorluk yaşamaya başlayan Er’in, bacağındaki sinir damarları zamanla zayıflayarak ayağı incelirken, aynı zamanda kronik bronşit ve nefes darlığı gibi hastalıklar da başladı.
‘Ağır işkenceden geçirildi’
Er’in ağabeyi Yaşar Er, kardeşinin 30 yıl önce yaralı bir şekilde gözaltına alınıp ağır bir işkenceden geçirildikten sonra tutuklandığını belirtti.
Kardeşinin ayağından yaralı olarak gözaltına alınıp tutuklandığını hatırlatan Er, “Tutuklandıktan 2 yıl sonra yani 1996’da ameliyat edildi. O günden bugüne sol bacağına takılan platinle yaşıyor. Bugüne kadar doğru düzgün tedavi edilmedi ve ayağındaki platin de çıkarılmadı. Kardeşimin bu durumundan dolayı babam da çeşitli hastalıklar geçirdi. Babam, 2006 yılında kardeşimin görüşüne gideceği gün kalp krizi geçirdi ve oğlunun hasretiyle hayata veda etti” diye belirtti.
Annesi 5 yıldır görüşüne gidemiyor
Kardeşinin sürekli kendilerinden uzak kentlere sevk edildiğini söyleyen Yaşar Er, annesinin 75 yaşında ve hastalıkları olduğu ve ekonomik şartlar nedeniyle 5 yıldır görüşe gidemediğini söyledi.
Kardeşinin yakın bir yere sevkinin olması için dilekçe verdiklerini ancak olumsuz verep verildiğini söyleyerek bunun psikolojik işkence olduğunu vurgulayan Yaşar Er, “Ancak onlar ne yaparsa yapsınlar çocuklarımızdan ve davamızdan vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
‘ATK tarafsız değil’
ATK’nin de tüm başvurulara olumsuz yanıt verdiğini belirten Er, “ATK tarafsız değildir. Söz konusu Kürt olunca tahliye edilmiyor. Yine 2019 yılında hasta olan tutsak dayım Kinyas Gülcan, Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşamını yitirdi” diye belirtti.
‘Sadece Kürtlerin sorunu değil’
Cezaevi sorununun sadece Kürtlerin sorunu olmadığını kaydeden Yaşar Er, “Kürt sorunun çözülmesi için herkesin elinden gelen çabayı göstermesi gerekiyor. Onların siyaseti Kürdü tanımama ve halkı birbirinden ayırmaktır. Kendileri gibi olmayanlara yaşam alanı bırakmıyorlar. Söz konusu Kürt olunca herkes karşı cephede birleşiyor. Kürt sorununu çözmek istiyorlarsa öncelikle cezaevlerinden başlanmalıdırlar. Ya bu sorunları el ele vererek çözeceğiz ya da hepimiz bundan etkilenerek tek tek yok olacağız” ifadelerini kullandı.
Kaynak: MA