Kayyum ve KHK’lerle 52 kadın kurumunun kapatılması, şiddeti önleme çalışmalarını durma noktasına getirdi. Bu kurumlardan kadınlar, şiddetin arttığına dikkat çekti
Demokratik Bölgeler Partisi’ne (DBP) bağlı belediyeler bünyesinde faaliyet yürüten kadın kurumları, kayyum ve çıkarılan KHK’lerle ya kapatıldı ya da faaliyetleri durduruldu. DBP’li 3 büyükşehir belediyesi olmak üzere 10 il, 72 ilçe ve 13 belde ile toplam 95 belediyeye kayyum atandı. Belediye eşbaşkanları tutuklandı ve birçok belediye çalışanı ihraç edildi. Belediyelere bağlı kadın, çocuk, kültür ve diğer birçok kurumun da faaliyetleri durduruldu ya da kapatıldı.
Erkekler atandı
Belediyelere atanan kayyumların ilk icraatı kadın kurumlarının kapısına kilit vurmak oldu. Kadın hareketlerinin, feminist çevrelerin kadın mücadelesi ve kazanımlarına saldırı olarak yorumlanan bu politikaların şiddeti artarak onlarca kadının ihraç edilmesine kadar vardı. İhraç edilmeyen kadınlar farklı departmanlara gönderilerek pasivize edilirken, kapatılmayan kadın kurumları işlevsiz hale getirilerek Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne bağlandı. DBP belediyelerinde hizmet yapan kadın kurumları Kadın Politikalar Müdürlüğü bünyesinde çalışma yürütüyorlardı. Kayyum sonrası Kadın Politikalar Müdürlüğü’ne önce erkekler atandı, sonrasında ise tamamen kapatıldı.
Hayatları riske atıldı
Kadın merkezleri yaptıkları çalışmalarla ilk olarak toplumu bilinçlendirip, kadına yönelik şiddetin önüne geçmeyi hedeflemiş, bu kapsamda yüzlerce kadına ulaşılarak hukuki, sosyal destek sunmuş ve istihdam olanakları yaratmıştı. Şiddete maruz kalan kadınların özel ve gizli tutulması gereken bilgilerinin yer aldığı dosyalara, kayyumdan sonra atanan memurlar tarafından el konuldu. Bu durum, kadınların hayatlarını riske attığı gibi özel hayatın ve gizlilik hakkının ihlali anlamı da taşıyor. Kadın kurumlarının kapatılmasından sonra kadına yönelik şiddetin ve kadın katliamlarının artması, kadın çalışmalarının ne denli önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
Evlendirme dairesi yapıldı
İçeriği boşaltılan ve çalışanlarının çoğunun ihraç edildiği Kadın Merkezleri’nin hizmet binaları da kayyumlar tarafından amacı dışında kullanıma açıldı. Kadın kurumları, AKP’nin parti çalışmalarına, yönetiminde Sümeyye Erdoğan’ın yer aldığı KADEM’e tahsis edilirken, bir kısmı da Kuran kurslarına ya da evlendirme dairelerine dönüştürüldü. Üniversitedeki kadın öğrenciler için oluşturulan yurtlar kayyumlar tarafından, polisler için misafirhaneye dönüştürüldü. Onlarca öğrenci mağdur edildi.
‘Kadınlar ses yükseltti’
Diyarbakır Kayapınar Belediyesi Özel Kalem Müdürü Amber Ceylan Ak, belediyedeki görevinden ihraç edildi. Jinnews’e konuşan Amber Ceylan Ak, OHAL ve KHK’ler aracılığıyla en fazla kadın mücadelesine, kadın emeği ve kazanımlarına dönük bir saldırının söz konusu olduğunu belirtti. “Hesaplar tutmadı” diyen Ceylan Ak, “Kadınlar yine sokaklara çıkarak omuz omuza mücadele etmeye devam etti. Tacize, tecavüze karşı seslerini yükselttiler, KHK’lere karşı seslerini yükselttiler. Bizler yan yana durarak bizi eve kapatmaya çalışanlara karşı direneceğiz” ifadelerini kullandı.
Eşbaşkanlık sistemi
Kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı görevinden ihraç edilen Mekiye Güzel ise, “Biz kayyumları kadın kazanımlarına bir saldırı olarak görüyoruz. Çünkü bütün DBP’li belediyelerde eşbaşkanlık sistemi vardı. Kayyumlar ile birlikte belediyeleri tek bir kişi yönetiyor” diye konuştu. Güzel devamında, kadın merkezlerine yapılan başvurularla ilgili dosyalar oluşturulduğunu hatırlatarak, “Çalışmalarımız kayyumların gelmesiyle yarım kaldı. Bu kadınlar yeni gelenlerle nasıl iletişim kurdu? Şiddetle mücadelede nasıl bir yol izlendiğini bilmiyoruz. Erkek şiddetiyle mücadele eden bir merkezin kapatılmasıyla kadın kazanımlarına saldırı gerçekleştirilmiştir” sözlerini kullandı.