Dep ilçesinde 1’inci Kültür ve Doğa Festivali, denbêj dinletisi ve Gerok Ma’nın etkinlikleriyle başladı
Xarpêt’in Dep (Karakoçan) ilçesinde bu yıl 1’incisi düzenlenen Kültür ve Doğa Festivali başladı. Belediye, Sanatça, Kiğı-Karakoçan-Adaklı-Yayladere-Yedisu İlçeleri Sosyal Yardımlaşma, Kalkındırma ve Kültür Derneği (KAYY-DER) ile Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) öncülüğünde “Doğayla doğru temelde ilişki, kültürün teminatı ve her şeyin başlangıcıdır” şiarıyla düzenlen festival, Orta Park’ta düzenlenen dengbêj dinletisiyle başladı. Etkinliğin yapıldığı yere “Doğamızın ve irademizin gaspına izin vermeyeceğiz” pankartı açıldı.
Dep Belediye Eşbaşkanları Songül Düzgün ve Cafer Ogur, KAYY-DER Eş Genel Başkanları Ahmet Tüzün ve Birsen Özdoğan, DAD Eş Genel Başkanları Zeynel Kete ve Kadriye Doğan, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mûş Milletvekili Sümeyye Boz’un yanı sıra çok sayıda kişi etkinliğe katıldı.
‘Halay çeperimizi büyüteceğiz’
Festivalin açılışında konuşan Belediye Eşbaşkanı Songül Düzgün, “İki gün boyunca kültürümüzü, dilimizi yaşayacağımız bir festival olacak. Özellikle yasaklanan halaylarımıza karşı halay çeperimizi büyüteceğimiz iki gün olacak” dedi.
Ma Music Koordinatörü Şêrko Kanîwar ise, Kürt çocuklarının anadillerini unutmaması için mücadele verdiklerini belirtti. Kayyım ataması sonrası yaptıkları çalışmalara değinen Kanîwar, “Kurdistan’da taş taş üstüne kalmasa dahi bu ülkenin çocukları müziksiz kalmayacak” diyerek Zarok Ma’yı kurduklarını ifade etti.
Kanîwar, “O günden bu yana köy köy, şehir şehir dolaşıyoruz. Çocuklarımıza kendi dilleriyle müzikler söyleyip, eğleniyoruz. Özellikle şarkılarımızın ve halaylarımızın yasaklandığı, düğünlerimize saldırıların olduğu bugünlerde çocuklarımızın dillerinden, kültürlerinden ve müziklerinden uzak kalmamaları için çalışıyoruz” diye belirtti.
Halay yasağına tepki
Belediye Eşbaşkanı Cafer Ogur ise, 2014 yılında ilk olarak belediye aldıklarında Mazlum Doğan Festivali düzenlediklerini hatırlatarak, “Özellikle kültürümüze, halaylarımıza, dilimize saldırının olduğu bugünlerde yapılan festivalle bir araya gelmiş olmamız çok önemli. Burada halaylara duracağız, gerekirse müzik olmadan da her yerde halaylara duracağız. Ama o halaylar çekilecek” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından denbêjler sahne aldı. Gerok Ma da Dep’in mahalle ve köylerinde çocuklarla biraraya geldi. Gerok Ma, resim, müzik, boyama etkinlikleriyle çocukları eğlendirdi. Gerok Ma ekibi, atölyelerin ardından çocuklarla birlikte mahallelerde erbaneler eşliğinde gezerek, şarkılar söyledi.
XARPÊT