BAE ile Kalyon İnşaat’ın ortak olduğu Kalyon Enerji Karapınar’dan sonra Wêranşar’da 3 bin 911 dekar mera, çayır ve tarım arazileri üzerine inşaya başladığı GES işgali hızlandı
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Kalyon inşaat’ın yüzde 50’şer ortak olduğu Kalyon Enerji şirketi, Riha’nın (Urfa) Wêranşar (Viranşehir) ilçesinde toplam kurulu gücü 195 MW Güneş Enerji Santrali’nin (GES) 3 bin 911 dekar yani 3 milyon 911 metrekare tarım, mera ve çayırlık alan üzerine 488 bin adet güneş paneli kurulum çalışmaları sürerken, 2024 yılı içerisinde tam kapasite olarak devreye alınacağı şirket tarafından açıklanmıştı.
Kredi İngiltere’den
Ayrıca proje kapsamında 200 MWh depolama kapasitesine sahip Elektrik Enerjisi Depolama Tesisi kurulacağı ve tesiste Lithium İyon batarya sistemi kullanılacağı açıklamalarda yer aldı. Son yapılan açıklamada ise Birleşik Krallık İhracat Kredi Kuruluşu (UKEF) ve Polonya İhracat Kredi Kuruluşu (KUKE) garantörlüğünde, Kalyon Enerji’nin 390 megavatlık güneş enerjisi santraline İngiliz Standard Chartered Bankası tarafından 249 milyon avro kredi sağlanacağı duyuruldu.
‘En büyük ikinci GES olacak’
İngiliz ihracatçı GE Vernova şirketi, santral için inverter istasyonları, enerji santrali kontrolörleri ve diğer kritik ekipmanları tedarik edecek ve kuracak. Polonyalı ihracatçılar ise proje için güvenlik sistemleri ve çelik bileşenler sağlayacak. Kalyon Enerji Üst Yöneticisi Murtaza Ata Viranşehir’deki santralin Türkiye’nin en büyük ikinci güneş enerjisi santrali olacağını belirterek, finansmanın Kalyon Enerji’nin UKEF ve GE Vernova ile bugüne kadar güneş enerjisinde gerçekleştirdiği ikinci işlem olduğunu ifade etti. Diğer yandan bu santrallerin lityum akülerle depolanacak olması ise lityum madenciliğinin yapıldığı bölgeler için büyük bir yıkım anlamına geliyor.
GES’ler kimin için
Wêranşar’da kurulacağı belirtilen GES’lerle bölgede 100 bini aşkın konutun elektriği sağlanacak türden bölge halkını ilgilendirmeyen ve gerçek dışı beyanlar işlenirken, Riha’da susuzluk ve enerji şirketi DEDAŞ’ın baskıları sonucu çiftçiler tarım yapamaz hale geldi. Enerji şirketlerinin tarım arazilerini işgali ise aralıksız sürerken, Riha’da Kürt yerleşim alanlarının GES işgali altına alınması dikkat çekiyor. Sermaye ise Kürdistan’ın tamamında talan için kol geziyor. Meralık alanların işgaline karşı çıkan yurttaşlar seslerini çıkarmak istediğinde ise işkence altında saldırıya uğrayıp, gözaltına alınarak tutuklanıyor. Riha’nın Weranşar ilçesinde, çiftçilerin elektrik borcu olduğu iddiasıyla elektrikleri kesilirken, benzer kesintiler DEDAŞ tarafından Riha Şirnex’e kadar tüm bölgede uygulanıyor.
Yenilenebilir yalanı
Güneş panelleri ve rüzgar tribünlerinde verimliliğin sermaye için yeterli düzeylere geldiği düşünülerek meralar, ormanlar ve tarım arazileri bu amaçla işgal edilirken, tarımda ‘fabrikalara’ taşınarak ‘topraksız’ tarım uygulamalarına geçiş hazırlığı at başı ilerletiliyor. Sermayenin attığı her adım büyük toprak kayıplarını ortaya çıkarırken, dünya topraksız, ormansız ve nitelikli suya erişmenin mümkün olmayacağı bir geleceğe taşınıyor. Ortadoğu’daki savaşların, kapitalizmin ‘yenilenebilir enerji’ yalanıyla vazgeçtiğini ilan ettiği karbon yakıtlar olan petrol ve doğalgaz için yaşanıyor olması ise dikkat çekici bir durumu ortaya çıkarıyor.
BAE ve Kalyon İnşaat ortaklığı!
Kalyon Enerji şirketinin yüzde 50’si Kalyon İnşaat’a aitken, kalan yüzde 50’si ise Birleşik Arap Emirlikleri’nin ve Körfez Bölgesi’nin en büyük yatırım şirketlerinden International Holding Company (IHC)’e bağlı olan International Energy Holding’e (IEH) ait. 2023 yılı Temmuz ayında Türkiye ile BAE arasında yatırım, ekonomi, sanayi, savunma, hukuk, yargı, yenilenebilir enerji ve uzay endüstrisi alanlarında toplam tutarı 50,7 milyar dolarlık 13 anlaşma imzalanırken, yapılan enerji anlaşmaları, Türkiye’nin egemenlik haklarını ihlal edici nitelikte olduğu yönünde eleştiriler yapılmıştı.
TBMM’de onaylandı
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı (MMO) Yunus Yener, “BAE’nin kârlı bulması durumunda, finansman temin etmesi vaadi karşılığı; birçok alanda doğal kaynaklar veya elektrik üretim sahaları öncelikli olarak BAE şirketlerine tahsis edilecektir” ifadeleriyle anlaşmanın TBMM’de onaylanmaması çağrısı yapmıştı. Ardından BAE ile yapılan anlaşma, Cumhurbaşkanı R. T. Erdoğan tarafından onaylanıp Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.
24 bin 500 MW enerji yatırımı
Anlaşma ile 2 bin MW pompaj depolamalı HES, 3 bin MW depolamalı RES ve GES, 5 bin MW hidrojen veya amonyak, 3 bin MW doğalgaz santrali, 3 bin MW kömür santrali, 6 bin MW nükleer santral projesi olmak üzere toplam 24 bin 500 MW’lık enerji yatırımı yapılacağı açıklanırken, üçüncü ülkelerde enterkonneksiyon projeleri de yürütülecek. Bu yıl yapılan son görüşmede ise BAE’ye Türkiye tarafından teklif edilen projeler diğer şirketlerin başvurularına kapalı olacağının vurgulanması dikkat çekici.
Ankara’da fabrika kuruldu
Bu ortaklığın Wêranşar dışında en büyük yatırımı Konya Karapınar’da gerçekleşti. 1350 MW güneş santrali için 20 milyon metrekare tarım alanı üzerine 3,5 milyon güneş paneli ile bölge işgal edildi. Kurulumuna Ağustos 2020 tarihinde başlamış olan santral, Mart 2023’te tamamlanarak tam kapasite üretime başladı. Diğer yandan iktidarın verdiği inanılmaz teşvik ve kredilerle adeta elini cebine sokmayan Kalyon Holding, Kalyon Güneş Teknolojileri adlı şirketle fotovoltaik panel üretimine Ankara’da başlarken, Karapınar’daki santralde bu paneller kullanıldı.
EKOLOJİ SERVİSİ