BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, İran’da bu yıl 15’i kadın olmak üzere en az 345 kişinin idam edildiği uyarısında bulundu
Yüksek Komiserlik Ofisi, İran’da temmuz ayında 38 kişinin idam edildiğini doğrularken, “Bu yıl idam edilenlerin sayısı 15’i kadın olmak üzere en az 345’e ulaştı” dedi.
BM’ye göre 2024 yılının başından bu yana gerçekleştirilen idamların neredeyse yarısı uyuşturucuyla bağlantılı suçlar nedeniyle yapıldı.
Cenevre’de bir açıklamada bulunan BM İnsan Hakları Komiserliği sözcüsü Liz Throssell, “Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk, bu raporlardan son derece endişe duymaktadır” dedi.
BM’nin olağan basın brifinginde Throssell, “Bu, bu kadar kısa bir süre içinde endişe verici sayıda infaz anlamına gelmektedir” diye ekledi.
Komiserlik sözcüsü, “Kasıtlı cinayet içermeyen suçlar için ölüm cezasının uygulanması, uluslararası insan hakları standartlarıyla bağdaşmamaktadır” diye belirtti.
Throssell, Yüksek Komiserlik Ofisi’nin aynı zamanda “yasal süreç ve adil yargılamaların eksikliğinden” endişe duyduğunu ve “birçok vakada, mahkumun ailesi veya avukatı bilgilendirilmeden infazın gerçekleştiğini” söyledi.
‘İdam bir sindirme aracı’
BM, defalarca İran’a idam cezasının eninde sonunda kaldırılması amacıyla infazlar konusunda bir moratoryum uygulaması çağrısında bulundu.
İnsan hakları aktivistleri, İran’ı, katı kıyafet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle gözaltına alınan 22 yaşındaki Kürt kadın Jina Emini’nin Eylül 2023’te katledilmesiyle başlayan Jin, Jiyan, Azadî isyanı karşısında idam cezasını bir sindirme aracı olarak kullanmakla suçluyor.
Hafta içinde Norveç merkezli STK İran İnsan Hakları (IHR), 7 Ağustos’ta Tahran yakınlarındaki Kerec’deki bir cezaevinde 26 kişinin toplu olarak, aynı kentteki bir başka cezaevinde de aynı gün üç kişinin idam edildiğini bildirmişti.
DIŞ HABERLER