Bedlîs Çayı üzerinde baraj ve HES sayısı 5’e yükseldi. Baraj can suyunu bile alarak dere yatağını tamamen kurutacak olan baraj ve HES’ler su zengini bölgede halkın özellikle yaz aylarında susuzluk çekmesi dikkat çekici
Sêrt’in (Siirt) Havêl (Baykan) ve Misir (Kurtalan) ilçeleri ile Bedlîs (Bitlis) merkez ilçe sınırları içerisinde yer alacak şekilde 4 adet hidroelektrik santrali kurulması projesinde yeni bir aşamaya geçildi. 68 Megawat (MW) kapasiteli olarak daha önce adımı atılan Baykan-I Barajı ve HES ile 34 MW kapasiteli Baykan-II Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) sayısı ve gücü arttırılarak can suyunun da boru içine alınmasıyla HES yapma planında toplam güç 111,18 MW’a ulaştı. Söz konusu projeler ile santrallerin inşasında kullanılacak malzemenin üretimi için kurulacak kırma-eleme tesisleri ile hazır beton santraller için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararı verildi.
Baykan HES sayısı 4’e çıktı
Toplam 111.18 MW kurulu güce sahip olacak Baykan Enerji Grubu Projesi, ATO Nakliye Madencilik Enerji İnşaat Petrol Otomotiv Elektrik Elektronik Temizlik Gıda Tekstil Dış Ticaret Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından hayata geçirilecek. Baykan-ll barajı gücü 34 MW’tan 46,33 MW’a çıkarılırken proje toplam güç 111,18 MW’a çıkarıldı. İnşa edilmek istenen baraj ve santraller ve kurulu güçleri ise şöyle: Baykan-1 Barajı ve HES: Santralin kurulu gücü 52,71 MW, Baykan-1 ‘Cansuyu’ HES: Santralin kurulu gücü 5,25 MW, Baykan Regülatörü ve HES: Santralin kurulu gücü 9,77 MW, Baykan-2 Barajı ve HES: Santralin kurulu gücü 46,33 MW.
Başören Çayı 2 şirkete bağlanacak
Diğer yandan yine Başören Deresi üzerinde Reis Yapı Malzemeleri İnşaat şirketi tarafından 15 MW kurulu gücünde Başören Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) kurulup işletilmesi için izin verilmişti. Proje kapsamında Başören Deresi üzerinde sular çevrilerek taban genişliği 4 metre çapında ve 5 bin 415 metre uzunluğundaki iletim kanalına aktarılacağı, İletim kanalı çıkışına bir adet yükleme havuzu inşa edilerek toplanan sular 4 metre çapında ve 168,70 metre uzunluğundaki boruyla tribünlere taşınacağı açıklanmıştı. 6 km boyunca suyun dere yatağından alınan su doğadan çalınıp, yükleme havuzunda biriktirilirken, aynı proje Baykan Enerji tarafından da uygulamaya konmasıyla Başören ya da Bitlis Çayı olarak isimlendiren dere suyu tamamen bu 2 şirkete bağlanacak.
Sêrt ve Bedlîs’ın suları çalındı
Sêrt coğrafyasında nerede akarsu varsa oraya HES ve baraj yapma adımları kesintisiz sürerken Sêrt’in tüm suları doğadan çalınıp sermaye adına bentler ardından ve borulara alınarak halkın kullanımından ve doğadan çalınıp sermaye adına hapsediliyor. Sêrt Botan Vadisi ve içinden geçen Botan Çayı üzerinde 15 adet HES projesi ve bu projelere eklenmek istenen ek projelerle bölge çok yönlü yağmalanmakta. Sêrt’te kurulmuş ve işletmede olan HES ve barajlar: Çetin Barajı ve HES, Alkumru Barajı ve HES, Kirazlık Barajı ve HES, Şirvan Barajı ve HES ile Baran HES. Lisansı alınmış ve kuruluş aşamasına geçilmiş olan HES’ler içinde Başören üzerinde inşası süreci başlayan 5 HES’lerle birlikte, Keskin Barajı ve HES, İncir Barajı ve HES, Baykan HES, Tarihler HES, Eruh Barajı ve HES, Oran Barajı ve HES, Kezer HES ve Botan HES bulunuyor.
Halk susuzluğa mahkum
Sêrt’te (Siirt) son yıllarda ortaya çıkan susuzluk sorunu her yıl giderek artıyor. Halkın suya erişememekten kaynaklı sorunlarına sahip çıkmak isteyenler polis müdahalesiyle karşılanmakta. Adeta sömürge hukukunun işletildiği Kürdistan coğrafyasında polis, asker ve jandarmaya şirketlerin çıkarlarını koruma görevi verildiği izlenmekte. Cenaze yıkmaya dahi su bulamayan Sêrtliler HES ve barajlarla suların çalınmış olmasına tepki gösteriyor.
Şirketlere var, halka yok
Geçtiğimiz yıl DSİ ile Siirt Belediyesi’nin susuzluğu gidermek için kuyu açma hazırlığına girişilirken, Hesko içme suyu hattı üzerinde bulunan köy ve bahçelerde su kullanımı kısıtlanmıştı. “Boşa akan suyun önlenmesi” gibi ortaya koydukları “çözüm” adımları Sêrt’te susuzluğun nedeninin gizlenerek sorunu “küresel ısınmaya” bağlanmaya çalışıldı. Sêrtli yurttaşlar birçok dere ve 7 büyük çaya sahip kentte su sorunu nedeniyle ilkel yaşama döndürüldüklerini belirterek, yetkililerin halkı ciddiye almadığını ve kavurucu sıcaklarda bile susuz bırakıldıklarını söylüyorlar. Birçok HES ve barajlarda tutulan sular, doğadan çalınıp şirketlerin hizmetine sunulurken, halkın ise susuzluk yaşaması dikkat çekiyor.
EKOLOJİ SERVİSİ