Dünyanın en büyük Madencilik grubu Rio Tinto Sırbistan’da 3 yıl önce attığı lityum madenciliği girişimi büyük eylemler yapılarak engellenmişti. Hükümetin eylemler sonrası Rio Tinto şirketinin girişimini iptal etmesi sonrası şirket maden sahasını daraltarak tekrar başvuru yaptı ve Anayasa Mahkemesi’ne dava açtı
Dünyanın en büyük Madencilik grubu Rio Tinto (RIO.L) Sırbistan’da 3 yıl önce attığı lityum madenciliği girişimi büyük eylemler yapılarak engellenmişti. Hükümetin eylemler sonrası Rio Tinto şirketinin girişimini iptal etmesi sonrası şirket maden sahasını daraltarak tekrar başvuru yaptı ve Anayasa Mahkemesi’ne dava açtı. Anayasa Mahkemesi hükümetin ‘yetki sınırını aştığı’ kararı vererek, şirketin bölgede büyük bir yağmaya girişmesinin önünü açtı. Sırbistan Anayasa Mahkemesi, hükümetin madenin mekansal planlama iznine karşı verdiği kararı “etki sınırlarını aştığını ve kararın anayasaya aykırı olduğunu belirtti.
Mücadele devam ediyor
Hükümet, Ocak 2022’de ekoloji aktivistlerinin düzenlediği protestoların ardından Rio Tinto’nun 2,4 milyar dolarlık lityum projesi için madencilik alanını tanımlayan iznini iptal etmişti. Mahkemenin görüldüğü gün binlerce aktivist, lityum arama çalışmalarının ekolojik yıkıma neden olacağını belirterek, Anayasa Mahkemesi binası önünde toplanmıştı. Mahkemenin verdiği yıkım onayı sonrası madene karşı aktivistler kitlesel eylemlere hazırlandığı belirtiliyor.
Kararı halk verecek…
Avrupa Birliği (AB) ile kritik hammadde tedariki konusunda bir işbirliği anlaşması imzalayan Sırbistan hükümeti Anayasa Mahkemesinin verdiği karara dayanarak madenciliğin derhal başlatılacağını duyurdu. Ancak Sırbistan halkının Rio Tinto’ya karşı yeni bir protesto dalgasına hazırlanması her şeyin hükümetin ya da mahkemenin verdiği karara bağlı olmadığını göstermek amacıyla örgütlenmelerini sürdürüyor.
WWF’nin yüzü yine açığa çıktı
Diğer yandan WWF çevre grubunun bölgesel şubesi Adria, Euronews’e yaptığı açıklamada, Avrupa Komisyonu’nun Rio Tinto ve ülkede faaliyet gösteren tüm madencilik şirketlerinin AB’de uymak zorunda oldukları katı çevre standartlarına tabi olmalarını sağlamaya yardımcı olmasını beklediğini söyleyerek maden girişimini desteklediklerini vurguluyordu. Türkiye’de ise mevcut iktidar Eskişehir’de büyük bir maden alanını nadir toprak elementleri (NTE) ve mineral madenciliğine açmaya hazırlanırken, benzer adımlar Dersim coğrafyasında da atılmakta.
EKOLOJİ SERVİSİ