Kilogramı 5 TL olarak belirlenen domates fiyatlarının firmalar tarafından 1,5 TL’ye indirilmesine tepki gösteren Kınıklı domates üreticileri, ‘Çiftçiyi öldürdünüz cenazeyi kaldırın’ yazılı tabutla kaymakamlığa yürüdü
İzmir Kınık’ta domates üretimi yapan çiftçiler, firmaların belirlediği düşük fiyatlara karşı Kınık Meydanı’nda kitlesel basın açıklaması yaptı. Meydana traktörlerle gelen çiftçiler, 5 TL olarak belirlenen domates kilogram fiyatının 1,5 TL’ye indirilmesine isyan etti. Çiftçiler, yanlarında getirdikleri üzerinde “Çiftçiyi öldürdünüz cenazeyi kaldırın” yazılı tabut ile Kınık Kaymakamlığı önüne kadar yürüdü.
Burada konuşma yapan çiftçiler, üretim maliyetlerinin 10-15 katı artmasına rağmen ürünlerin çok ucuza alındığını vurguladı. Ziraat odaları, kooperatifler ya da siyasilerin yanlarında olmadığını aktaran çiftçiler, eylemde bulunan traktörlerin çoğunluğunun hacizli olduğunu kaydetti. Çiftçiler, “Biz bu halde olduğumuz için utanmıyoruz, bizi bu hale sokan Tarım Bakanı utansın. Domatesin çöpünü hayvanlara yem olarak 1800-2000 TL’ye satıyorlar, ancak domatesi üreticiden 1 buçuk TL’ye alıyorlar. Hatta onu da almıyorlar. Çiftçinin malı çürüsün diyorlar, yanındaki akrabasını piyasaya salıp bedavadan tarladan domates toplattırıyorlar. Bunlar burada bir çete olmuşlar artık” ifadelerini kullandı.
‘Yok pahasına gidiyor’
Ardından konuşan Tarım Sendikası Genel Başkanı Umut Kocagöz, fabrikalar arasında genel bir fiyat politikası olduğunu belirtti. Üreticide 1,5 TL olan domatesin pazarda 15 TL olduğunu söyleyen Kocagöz, “Son yıllarda yanlış tarım politikaları yüzünden ürünlerimiz yok pahasına gidiyor. Maliyetlerin 10-15 katı arttığı yerde ürünlerimizi neredeyse bedavaya veriyoruz. Hepiniz gibi bizler de çok zarar gördük. Ancak şunu bilelim, hiçbir örgütümüz yok bizim. Ne ziraat odaları olsun, ne kooperatifler olsun, ne ilçe tarım olsun. Hiçbiri bizim yanımızda, çiftçinin yanında değil. Sadece bürokrasinin yanında o koltuklarda oturan insanlar. Biz bu insanlar yüzünden bu haldeyiz” diye konuştu.
Alın terinden kâr
Çiftçilerin alın terinden kar etmeye çalışıldığını dile getiren Kocagöz, “Özellikle bu sene üretici üzerinde inanılmaz bir baskı var. Ben bu eylemleri destekliyorum çünkü firmalar, çiftçinin emeğinden, ekmeğinden kar etmeye çalışıyorlar. Çiftçilerin emeğinin karşılığını alabilmesi için başka bir yol kalmadığını düşünüyorum. İster domates üreticisi olsun, ister patates üreticisi olsun, bir isyan olmazsa eğer bu dönemde gerçek bir emeğin karşılığını almak mümkün değil. Bu tarz eylemler hem buradaki çiftçilerin haklarını savunması için, hem de ülke genelindeki çiftçilere teşvik olması açısından iyi bir örnek oluyor” şeklinde konuştu.
İZMİR