Sevaz’ın Gurun ilçesinde 35 yıldır faaliyet gösteren Kangal Termik Santrali, bölgeye ölüm ve zehir saçıyor. Yurttaşlar maskeyle dolaşırken, santralin tepkilere rağmen filtre takmaması tepki çekiyor
Sêvaz’ın (Sivas) Gurun ilçesinde 35 yıldır faaliyet gösteren Kangal Termik Santrali bölgede oluşturulan kül dağları ve santralin filtresiz çalışıyor olması halk ve doğa sağlığını yok ediyor. Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’ne bağlı Konya Şeker AŞ’ye satılan termik santral bölge halkına ve doğasına adeta kan kusturuyor. Üyesi olduğu çiftçiden gelen gelirle çiftçiye ihanet edilerek alınan termik santralin yaydığı kömür dumanı ve külleri bölge halkı ve doğa için büyük tehdit oluşturuyor. CHP Milletvekili Ulaş Karasu Gurun ilçesinde yaklaşık 35 yıldır faaliyet gösteren termik santralde elektrik üretimi için yakılan kömürlerin küllerinin yarattığı tehlikeye maruz kalan Mağara Köyü’nde yurttaşlarla görüştü.
Köylü maskeyle dolaşıyor
Köy ile santralin arasının yaklaşık 200 metre olduğunu belirten Karasu, köy halkının ciddi sorunlar yaşadığını vurguladı. Yörede yaşayan vatandaşlarda önemli sağlık sorunları oluştuğunu aktaran Karasu, “Köylerde, tarımda ve hayvancılıkta büyük verim kayıpları oluşuyor. Vatandaşlar ağaçlarından meyve yerine kül topluyorlar. Kangal Termik Santrali yıllardır sorumluluklarını yerine getirmiyor. Vatandaşlarımızın sağlığını tehdit eden bu kül dağlarına ve termik santralin yöneticilerinin sorumsuzluğuna karşı mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. Karasu, köyde yaşayan yurttaşların maskeyle sokağa çıkmak zorunda kaldıklarını, evlerinde balkonlarına dahi çıkamadıklarını vurguladı.
Santral filtre takmadı
Mağara Köyü Yardımlaşma Derneği Başkanı Mahmut Atmaca da yapı kullanma izni olmayan, ancak buna rağmen ruhsat verilen santralin ÇED raporuna göre 2018 yılına kadar iki adet filtre takılması gerekirken halen takılmadığı anlattı. Atmaca, “Biz bu külün bir katliam olduğunu, doğamıza, insanlarımıza, hayvanlarımıza zarar verdiğini, katlettiğini ağaçlarımızı yok ettiğini görüyoruz, yaşıyoruz. Köydeki vatandaşlarımız sokağa çıkamıyorlar. Yaşlılarımız köylerine gelip dinlenemiyor, torunlarını getirip burada sevemiyorlar. Başka yerlere gitmek zorunda kalıyoruz. Bir an önce çözüm bulunmasını istiyoruz. Biz bunun mücadelesini vereceğiz” diye konuştu.
EKOLOJİ SERVİSİ