Orman düşmanı haline dönüşen Orman Genel Müdürlüğü İstanbul’da madenciliğe olur kararı verdi
Yusuf Gürsucu / İstanbul
Türkiye coğrafyasının yarısı maden sahası olarak belirlenirken, Kaz Dağları’nın yüzde 76’sı, Kürt coğrafyasında ise Şırnak ve ilçelerinde yüzde 80’lere varan petrol ve madencilik sahaları belirlenmiş ve birçoğu faaliyete başlamış durumda. İstanbul ise rantsal anlamda büyük bir yağma tehdidi altında talan edilirken, maden faaliyetleri önündeki kısıtlamalar tamamen kaldırıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü’nün Kasım 2022’de İstanbul’da madencilik faaliyetlerini önemli ölçüde kısıtlayan kararı, İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından geçtiğimiz yıl iptal edilmişti. Dava halen istinat mahkemesinde sürmesine karşın, Orman Genel Müdürlüğü 16 Temmuz 2024 tarihinde E-28611589-255.03-12303707 sayılı kararıyla ‘İstanbul İlindeki İzin Taleplerinin Değerlendirilmesi Hakkında Olur’ kararı vererek, kendi koyduğu kısıtlamayı iptal edip İstanbul’da maden faaliyetlerinin önünde yasal tek engeli kaldırdı.
Kuzey ormanları katledildi
İstanbul’un Kuzey Ormanları Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu Projesi’yle birlikte katliamlara uğrarken mega projeler kesintisiz sürdürülmekte. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu ile birlikte bağlantı yollarıyla orman bütünlüğü parçalandı. Sadece İstanbul Havalimanı’na bağlanan Kuzey Marmara Otoyolu’nun bağlantı yolları kapsamında 1850 hektar alanda milyonlarca ağaç katledildi. Kuzey Ormanları’na inşa edilen havalimanı ve yollar nedeniyle yüzde 80’i orman, yüzde 10’u göl ve göletler ile mera ve tarım arazileri yok edildi. Mahkeme maden şirketlerinin çıkarına karar verirken, Orman Bölge Müdürlüğü’nün orman katliamına ‘olur’ vermesi hem Kanal İstanbul projesinin, hem de Ömerli su havzasında inşa edilmek istenen OSB’nin de önü açıldı.
Ömerli’ye OSB
Orman Genel Müdürlüğü’nün orman katliamına ‘olur verme’ kararıyla aynı gün Ömerli Su Havzası’nın da idam kararı verilmesi dikkat çekti. İstanbul’un en önemli içme suyu havzası olan Ömerli Havzası içine ‘Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ (OSB) yapılması kararı açıklandı. Çevre Bakanlığı ve AK Parti yönetiminde olan Tuzla Belediyesinin şubat ayında aldığı meclis kararı ile yapılacak OSB’de ilaç, ilaç yan ürünleri, tarım ilacı gibi ürünler üretilecek ve Ömerli su havzasını ve dolayısı ile İstanbul’u susuzluğa mahkum edecek. AKP’nin 2011’de seçim vaadi olarak duyurduğu ‘çılgın proje Kanal İstanbul’la birlikte İstanbul’un kuzeyi tamamen yapılaşmaya açılırken, Ömerli havzasıyla birlikte suya erişim imkansızlaşacak.
İstanbul’un su havzaları bitecek
Kanal istanbul kapsamda 500 bin nüfuslu iki yeni şehir kurulması hedeflenirken, meralar, tarım arazileri ve su havzaları ile barajlar yok edilecek. Taş ocakları başta olmak üzere binlerce hektar doğal alan madenlerle yerle bir edilecek. Madenlerle inşa edilecek olan Kanal projesinin inşaatıyla, 23 milyon metrekare orman alanı, 45 kilometre uzunluğunda ve ortalama 150 metre genişliğinde 136 milyon metrekarelik çok verimli tarım ve orman alanı yok edilecek. Susuzluğun girdabına girmiş olan İstanbul’da Sazlıdere Baraj Gölü, Küçükçekmece Gölü ile birlikte Terkos Gölü ortadan kalkacak. Sonunda, İstanbul’un son su kaynakları, Trakya’nın ve Marmara bölgesinin değerli sulak arazileri ve orman habitatı hem Avrupa hem de Anadolu yakasında adeta ortadan kaldırılacak.