Gümüşhane İl Jandarma Komutanlığı’nın şikâyeti üzerinde Mezopotamya Ajansı’nın alan adına getirilen erişim engeline itiraz edildi. Başvuruda, kararın ‘basın ve ifade özgürlüğünün ihlali’ olduğu vurgulandı
Mezopotamya Ajansı’nın (MA) “mezopotamyaajansi.net” alan adı, Gümüşhane Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime engellendi. Mahkeme, erişim engelinin gerekçesinde, Gümüşhane İl Jandarma Komutanlığı’nın 24 Temmuz tarihli şikayetini gerekçe gösterdi. Jandarma, MA’nın “örgüt propagandası” yaptığını iddia ederek, “milli güvenlik ile kamu düzeninin korunması açısından engellenmesinin önem teşkil ettiği” talebinde bulundu.
Karara itiraz edildi
Gümüşhane Sulh Ceza Hakimliği de jandarmanın kararını kabul etti. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararlarına aykırı olan karara karşı itiraz edildi. MA’nın avukatları, kararın Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve AYM aykırı olduğu belirterek, “Sulh Ceza Hakimliği kararı; Hukuka aykırı, genel, soyut, yasal-hukuki açıdan dayanaksız gerekçelere dayanmaktadır. Bununla birlikte, sözkonusu karar verilmeden önce uygulamanın tarafı olan başvurucunun savunması, bilgisi ve görüşü alınmamış, kararın tebliği bile müdafinin talebi sonrasında yapılmıştır” diye kaydetti.
‘Basın ve ifade özgürlüğü ihlal ediliyor’
Erişim engelinin kaldırılmasının talep edildiği itiraz dilekçesinde, şu ifadeler yer aldı:
“Söz konusu site gazetecilik ve yayıncılık alanında faaliyet göstermekte, yayımlanan haber ve yazılar, ulusal ve uluslararası alanda çok sayıda takipçi ve okuyucu tarafından izlenmekte ve paylaşılmaktadır. Bu bağlamda, ‘sansür’ niteliği taşıyan ‘siteye erişimin engellenmesi’ kararı nedeniyle, içerik sağlayıcı konumunda ve gazeteci olan başvurucunun, sitede yazı ve haber ve makaleleri yayımlanan gazetecilerin, yazarların, editörlerin ve takipçilerin-okurların, ulusal ve uluslararası kamuoyunun, basın yayın kuruluşlarının, basın özgürlüğü, haber ve bilgi edinme, paylaşma, iletme, yayma, düşüncelerini ifade etme hak ve özgürlüğü engellenmiş, AİHS’nin 10. Maddesi ve Anayasa’nın 26. Maddesinde güvence altına alınan ‘ifade özgürlüğü’ ile, 28. Maddesi ile korunan ‘basın özgürlüğü’ açıkça ihlal edilmiştir.”
İSTANBUL