Kamu Denetçiliği Kurumu, gelen şikayetler doğrultusunda, KHK ile kamudan ihraç edilen kişilerin özel sektörde çalışabilmesini sağlayabilecek bir düzenlemeyi gündemine aldı.
Mezopotamya Ajansı’ndan Diren Yurtsever’in haberine göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) bağlı denetim mekanizması olan Kamu Denetçiliği Kurumu, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile atılan kamu çalışanlarının özel sektörde çalışabilmeleri durumunu gündemine aldığı belirtildi. Kamu Denetçiliği Kurumu’nun artan şikayetler üzerine böyle bir çalışma başlattığı belirtildi. Kurumun yapılacak başvurular üzerinden kişinin özel sektörde çalışıp çalışamayacağı yönünde rapor hazırlayacak. Kurum yetkilileri, artan şikayetler üzerine önümüzdeki günlerde bir çalıştayı gündemlerine aldıklarını söyledi.
125 bin 806 kişi mağdur
20 Temmuz 2016 yılında ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkartılan KHK’ler marifetiyle toplamda 125 bin 806 kişi kamudan ihraç edildi. İhraç edilenler kamudaki işlerinden olmakla birlikte tüm ekonomik ve sosyal haklarından ve bunun doğal sonucu olarak medeni haklarından mahrum bırakıldı. Özel sektörde çalışma izni olmayan KHK mağdurları yaşadıkları durumu “medeni ölüm” ve “sosyal idam” diye tanımlıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, KHK ile kamudan ihraç edilen mühendis ve mimarların denetçi belgelerini iptal ederek, yapı denetim alanında 3025 yılına kadar çalışma yasağı getirmişti. KHK ile ihraç edilen eğitimciler de özel okullarda ve vakıf üniversitelerinde çalışamıyor. Geçtiğimiz günlerde Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen sağlık yasasında ilgili 5. Madde, doktorların özel sektörde çalışmalarını engellemeyi ön görürken, tepkiler sonucu hükümet bu adımdan vazgeçmişti.
Kamu Denetçiliği Kurumu’nun görevi
Kamu Denetçiliği Kurumu, Anayasanın 74’üncü maddesinde yer alan Anayasal bir kurum olarak görev yapıyor. Kurumun resmi sitesinde, görev tanımı için şunlar yazıyor: “6328 sayılı Kanunun 5. Maddesi gereğince ‘Kurum, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla…’ görevlendirilmiştir.”