İşsizliğin ve yoksulluğun arttığı, Bangladeş’te hükümetin yüzde 30’luk kontenjan hakkını tekrar uygulamaya koymasıyla başlayan protestolarda ölü sayısı artıyor
İşsizliğin ve yoksulluğun arttığı, Bangladeş’te hükümetin 1971’de, Pakistan’a karşı verilen bağımsızlık savaşında yer almış gazilerin akrabalarına kamuda tanınan yüzde 30’luk kontenjan hakkını tekrar uygulamaya koymasıyla başlayan protestolarda ölü sayısı artıyor.
Kotaların kaldırılması ve herkesin eşit şartlarda işe alınması talebiyle öğrencilerin başlattığı ayaklanmaya polis saldırısı sonucu en az 174 kişinin hayatını kaybettiği basına yansıdı. 600 kadar kişi yaralandı. 1.200’e yakın kişi gözaltına alındı.
Geri adım atma sinyalleri üzerine gösterilerin arkasındaki öğrenci hareketi 22 Temmuz Pazartesi günü protestoları 48 saatliğine askıya aldı.
İktidar partisine yakın olanları kayırmakla suçlanan memur alım kotalarına karşı düzenlenen öğrenci protestoları, Başbakan Şeyh Hasina’nın 15 yıl önce iktidara gelmesinden bu yana yaşanan en büyük protesto dalgasına dönüştü.
HRW: Sınırsız ihlaller var
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) HRW Asya Direktör Yardımcısı Meenakshi Ganguly, Şeyh Hasina Vecid hükümetine muhalif olan herkese karşı devlet güçlerinin sınırsız ihlalleri olduğunu kaydetti.
Ganguly, “Şimdi etkili hükümetlerin Şeyh Hasina’ya, güçlerinin öğrencilere ve diğer protestoculara acımasızca davranmasını durdurması için baskı yapma zamanıdır” açıklaması yaptı.
Dünyanın en büyük sekizinci nüfusuna sahip olan Güney Asya ülkesi Bangladeş’te sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve askerler şehirlerde devriye gezmeye başlamıştı. Ülkede internet de bloke edilmişti.
DAKKA