Karaxirab köyünde 6 yaşındaki çocuğun solunum cihazı, DEDAŞ’ın elektrik kesintileri nedeniyle yandı
Şirnex’in Hezex (İdil) ilçesine bağlı Karaxirab köyünde yaşayan 6 yaşındaki Azad Ay, Serebral Palsi hastalığı nedeniyle solunum cihazına bağlı yaşıyor.
Ay’ın solunum cihazı, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin sık sık yaptığı elektrik kesintileri nedeniyle yandı. Sosyal Sigortalar Kurumu’na (SSK) destek başvurusunda bulunan aileye, Ancak aileye ‘cihazımız yok’ yanıtı verildi.
Mezopotamya Ajansı’na konuşan Baba Nurullah Ay, DEDAŞ’ın uygulamaları nedeniyle oğlunun hayatının riske girdiğini belirterek, yaşananlara tepki gösterdi.
‘Ne yol ve ne trafo’
Oğlunun tedavisinde zorlandıklarını aktaran Baba Ay, “Doktor, ‘Reçete yazacağım kaymakamlığa gösterin’ dedi. Biz de reçeteyi İdil Kaymakamlığına götürdük. Kaymakamlık, ‘Size bir trafo getireceğiz ancak bu trafo bir aylık bir süreçte gelemez. 2 ay içinde getireceğiz’ dedi. Yine yolu yapacaklarını, ambulansın evin önüne kadar gelmesi için asfalt yapacaklarını ifade ettiler. Ancak belirttikleri gibi ne trafo geldi ne de yol”
Elektrik kesintileri yaşandığını belirten Baba Ay, ‘Elektrikler sürekli kesildiği için bu cihaz yandı. Ben İdil’de bulunan SSK’ye de gittim. Bana, ‘Elimizde cihaz yok’ denildi. Çözüm olarak, ‘Çocuğu hastaneye kaldırın’ denildi.”
‘Nefessiz kalıyor’
Ay, çocuğunun sağlık durumuna işaret ederek, “Oğlumun tedavi edilecek bir hastalığı yok. Sadece cihaza ihtiyacı var. DEDAŞ elektriği sürekli kestiği için zor durumda kalıyoruz ve oğlum nefessiz kalıyor. Ambulans geldiğinde bile yol kötü olduğu için evimin yanına gelemiyor. Bu çocuğu hastaneye kaldırmaya çalıştığımızda bile cihazlarıyla birlikte baya mesafe yürümek zorunda kalıyoruz” diye belirtti.
DEDAŞ’tan para cezası
DEDAŞ’ın keyfi bir şekilde kendilerine para cezası da kestiğini söyleyen baba Ay, şöyle devam etti: “Saatte herhangi bir sıkıntı olmadığı halde yağmurun vuracağı şekilde dışarıya takmışlar. Sonra DEDAŞ’ın çalışanları buraya gelip, ‘yağmur yağarsa ıslanır ve yanar’ diye kendileri getirip içeriye takmışlar ve içerisi ile taktıkları yer arasında bir metre mesafe var. Bundan dolayı kalkıp bana 37 bin lira ceza kestiler. Oğlum hasta ve solunum cihazıyla yaşayabiliyor. Herkesin bu zulmü görmesini istiyorum. Artık sesimizi duyun.”
ŞİRNEX