DEDAŞ, Qûbîn’nin Hethetkê köyündeki 130 haneye sayaçlar okutulmadan 3 milyon TL’yi aşan elektrik faturası kesti
Kurdistan’da elektrik dağıtımını yapan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (DEDAŞ), haksız ve hukuksuz işlemlerinin neden olduğu mağduriyetlere her gün bir yenisi ekleniyor. Êlih’in Qûbîn (Beşiri) ilçesine bağlı Hethetkê (Doğankavak) köyüne Haziran ayında görevliler gönderilmeden ve elektrik sayaçları okutulmadan 130 eve toplam 3 milyon TL’yi aşan fatura kesildi. Tutarı 20 bin TL’den 67 TL’ye kadar değişen faturaların kimsenin yaşamadığı evlere dahi kesildiği belirtildi.
Öte tarafından yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle ise evlerdeki elektronik eşya ve sulamada kullanılan dinamolar bozulmuş durumda.
‘Sömürge uygulaması’
Köylülerden Ömer Çelik, bir fabrikanın aylık elektrik harcamasının evlerine gönderildiğini belirtti. Çelik, “Sayaca bakılmadan tüketim bedeli yazılmış. Sanki ev değil fabrika… 50 bin TL’nin üzerinde faturalar kesildi. Köydeki insanlar yaşlı olduğu için faturaların ödenmemesi halinde aldıkları yaşlılık maaşlarına el konulacak. Bu sömürge uygulamasıdır” diye belirtti.
‘Köylüler mağdur’
DEDAŞ’ın uygulamalarından dolayı özellikle köylülerin mağdur edildiğini belirten Çelik, “Elektronik cihazlar, sondajlar zarar görmüş durumda. Ürünler yok olmak ile yüz yüze kalmış durumda. Sürekli elektriğin kesilmesi, ‘elektriği tamamen keserim’ tehdidi… Normalde gelip elektrik sayaçlarına bakıp fatura kesmeleri gerekiyor ancak bunu yapmak yerine keyfi bir şekilde fatura kesip göndermişler. DEDAŞ’ın bu hukuksuzluğuna karşı yargıya başvuracağız” ifadelerini kullandı.
‘Kanunsuzluklarına gerekçe bulmuyorlar’
Köyde yaşayan Şaban Akyıldız da, kendisine kesilen 22 bin TL’lik faturaya tepki göstererek “Gelsinler eve baksınlar, 2 yıllık elektrik giderini 1 ayda kesmişler. Bu parayı verecek durumum da yok. Kanunsuzluklarına gerekçe bile bulmuyorlar.” dedi.
Köyle yaşamayanlara fatura
Akyıldız, kaç yıldır köyde yaşamayan İkram Araslı’nın kapalı evine dahi 21 bin TL’lik fatura kesildiğini aktardı. Geçimini sağlamak için batı metropollerinde çalıştığını söyleyen Akyıldız, şunları belirtti: “Orada cam işi yapıyoruz. Hep kimyasalın içinde çalışmak zorunda kalıyoruz. Zar zor parayı kazanıyoruz ancak ceza kesiyorlar. Bu hukuksuzluğa karşı boyun eğmeyeceğiz. Hukuki haklarımızı arayacağız. Ortada büyük bir hukuksuzluk var.”
‘Bu nasıl adalet?’
Her ay düzenli bir şekilde faturalarını ödediğini ifade eden Aziz Kaçmaz ise, “Bu kez telefona gelen mesaj ile 22 bin TL’lik fatura kesildiğini öğrendim. Daha sonra telefonla arayan DEDAŞ görevlisi ‘faturanızı ödemeniz durumunda yüzde 5’lik bir indirim yapılacak” dedi. Borcumun olmadığını ve her ay 300 ila 400 TL arasında fatura ödediğimi söyledim. Bunun üzerine tek fatura olduğu belirtildi. Kesilen bu fatura neyin nesi bize aktarsınlar. Bu nasıl bir adalet? Bu resmen bir soygun. İşimiz gücümüzdeyiz. Kazandığımız parayı onlara mı vereceğiz. Zor şartlar altında para kazanıyoruz zaten. Eve gelip sayaca bakmadan faturayı kestiler. Zaten köyde sürekli elektrik kesintisi var” diye belirtti.
Haber: Fethi Balaman / MA