Türkiye’nin dört bir yanında yayılan Jeotermal Enerji Santralleri daha çok Aydın, Manisa ve Çanakkale’de öne çıkıyor. JES’lerin kurulmak istendiği bölgelerde ise halkın tepkisi her geçen gün artıyor. Son olarak Manisa ve Çanakkale’de yeni JES sahaları kurulma adımları atılıyor. Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Taşboğaz’da 4 bin 500 M2 alanda iki adet sondaj kuyusu için yeraltının 3 bin 500 metre altınna girilecek.
Diğer yandan Manisa’nın Şehzadeler ilçesi Yukarı Çobanisa mevkiinde 3 adet sondaj kuyusu açılacak. Her iki kentte gerçekleştirilecek sondajlar sonrası jeotermal enerji üretilmesi hedefleniyor. Jeotermal sıvı, ölüm demek JES’ler için yeraltının bin ila 4 bin metre derinliğinden jeotermal akışkan sıvı çekilir. Bu sıvının içerdiği kimyasallar ise bor, cıva, arsenik, kurşun, amonyak, antimuan, lityum, karbondioksit, hidrojen sülfür ve tuzdur.
Bu santrallerin Türkiye’de yoğun olarak görüldüğü Aydın ilinde, jeotermal santraller faaliyete başladığından bu yana, il genelinde ölüm oranları geçmişe göre yüzde 30 artarken, kanser vakaları ise, Türkiye ortalamasının yaklaşık 2,5 katına ulaşmış durumda. Büyük Menderes Nehri’nde on binlerce balığın cansız bedeninin su yüzüne çıkmasına neden olan şeyin jeotermal atıklar olduğu ise yapılan incelemelerde görüldü.
EKOLOJİ SERVİSİ