BM Genel Sekreteri Guterres ile Çavuşoğlu görüşmesinden sonra yapılan açıklamada, Türkiye’nin Kaşıkçı cinayetinin uluslararası bir komisyon tarafından soruşturulması için resmi bir başvuruda bulunmadığı ortaya çıktı
Kaşıkçı cinayetinin BM’nin öncülüğünde kurulacak bağımsız bir uluslararası komisyon tarafından araştırılması konusu uzun bir süredir dünya kamuoyunu meşgul ediyor. Daha önce resmi bir talep gelirse değerlendireceklerini açıklayan Birleşmiş Milletler, Türkiye’den Cemal Kaşıkçı cinayetini araştıracak uluslararası soruşturma komisyonu kurulması konusunda henüz bir resmi talep gelmediğini açıkladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 8. Medeniyetler İttifakı Küresel Forumu’na katılmak için New York’ta bulunması ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le görüşecek olması uluslararası soruşturma komisyonun kurulması konusunda Türkiye’den BM’ye resmi bir talep gelip gelmeyeceği yönünde soruları arttırmıştı.
Çavuşoğlu’ndan yanıt yok
Çavuşoğlu New York’taki temasları kapsamında BM Genel Sekreteri Guterres’le görüştü. Reuters’ın geçtiği habere göre, görüşme çıkışında Çavuşoğlu’na uluslararası bir soruşturma talebinde bulunup bulunmadığı soruldu. Çavuşoğlu soruya yanıt olarak, konunun bütün boyutlarını konuştuklarını söyledi. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, görüşmenin ardından düzenlediği günlük basın brifinginde bir gazetecinin, “Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Cemal Kaşıkçı cinayetini araştıracak uluslararası soruşturma komisyonu kurulması konusunda genel sekreterden bir talebi olup olmadığı” şeklindeki sorusunu, “Genel Sekreter ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Medeniyetler İttifakı forumunda birlikteydiler. Suriye, Yemen, Kıbrıs ve Cemal Kaşıkçı cinayetini konuştular. Türkiye’den şu anda uluslararası bir soruşturma açılması için herhangi bir resmi talep gelmedi. Eğer bu yönde bir talep gelirse sizi bilgilendireceğiz” diye yanıtladı. Sözcü Dujarriç daha önce, “Kaşıkçı cinayetiyle ilgili uluslararası soruşturmanın açılması için Türkiye gibi ülkelerden resmi talep ya da BM organları tarafından yetkilendirme” olması gerektiğini söylemişti. Brifingde bir gazeteci Dujarric’e, Benazir Butto suikastına ilişkin uluslararası soruşturma komisyonunun yetkilendirmeyle değil dönemin BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Güvenlik Konseyi arasında yapılan karşılıklı yazışmalarla kurulduğunu hatırlatan bir soru yöneltti. Sözcü Djarric soruya, “Genel Sekreter, uluslararası soruşturmayı başlatabilmek için mutlaka BM bünyesinde yer alan, yasa çıkarma yetkisi olan bir organ tarafından yetkilendirilmesi gerektiğini düşünüyor. Genel Sekreter bu konuda hukukçularla da karşılıklı görüş alışverişi içerisinde” dedi.
CIA raporunu Trump’a sundu
CIA Kaşıkçı cinayeti hakkındaki raporunu dün Trump’a sundu. Raporda cinayetle ilgili bütün kanıtlar incelendikten sonra istihbarat teşkilatının vardığı sonuçlar yazacak. Washington Post’ta yer alan habere göre raporda Kaşıkçı’nın öldürülme emrinin Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed Bin Selman tarafından verildiği yazıyor. Trump geçtiğimiz gün yaptığı açıklamalarda şu ana kadar cinayeti veliaht prense bağlayan bir kanıt görmediğini belirtmişti. Kaşıkçı’nın ölüm anına dair ses kaydında geçen “patronuna haber ver” cümlesindeki patronun kim olduğu tartışma konusu olmuştu.
NEW YORK