Kürtçe üzerine çalışmalar yapmak amacıyla kurulan DÎSA-DER’de yer alan Kürt yazarlar, ‘Dil, bir halkı halk yapan en temel değerdir’ diyerek, derneğe destek çağrısında bulundu
Van’da Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (DÎSA-DER) Kürtçe üzerinde artan baskı ve asimilasyon politikalarına karşı kuruldu. Geçtiğimiz hafta kongresini yaparak kuruluşunu ilan eden dernek, dil konusundaki çalışmalarına başladı. İlk iş olarak Kürtçe dil atölyeleri başlatan dernek, yakın zamanda kimi önemli çalışmaları daha hayata geçirme hedefinde. Derneğin kuruluşunda yer alan isimler ve Kürt yazarlar, amaç ve hedeflerini anlattı. Kürt yazar Nezir Ocek Türkiye Cumhuriyeti’nin de kuruluşundan beri Kürt dili üzerinde bir asimilasyon ve yok etme politikası uygulandığını belirtti. DÎSA-DER’in kuruluşunun çok önemli ve anlamlı olduğunu kaydeden Ocek, “Bir dilin ayakta kalması için o dilin eğitim, ticaret, kültür ve edebiyat dili olması gerekiyor” dedi. Ocek, Kürt partilerinin kurduğu Kürt Dili Platformu’na da değinerek, “Diyarbakır’da ortaya çıkan bu kıvılcımın tüm Kürdistan’a yayılması gerekiyor. Bunun adı, Birlik’tir ve bu birliğe herkesin katkı sunması gerekiyor” dedi.
Destek güçlendirir
Kürt yazar Kahir Bateyî de, kurdukları derneğin kapatılan önceki kurumlar gibi dili savunma ve geliştirme çabasının yanı sıra kültür ve edebiyat gibi konularda da önemli çalışmalar içerisinde olacağını dile getirdi. Ancak halkın desteği olmadan hiçbir kurumun ayakta kalamayacağını belirten Bateyî, “Kurumlarımıza bu kadar baskının yapıldığı bir dönemde halkın desteği çok önemlidir. Bu kurum desteklendiği sürece bu kentte önemli işler yapacaktır” ifadelerini kullandı. Dernek Yöneticisi Evin Aydın ise, “Bu kuruma sahip çıkmak diline ve kültürüne sahip çıkmaktır. Dil, bir halkı halk yapan en temel değerdir. Dilimize sahip çıktığımız zaman aynı zaman da kültürümüze, kendimize ve geleceğimize sahip çıkmış oluruz” dedi.
VAN