Sürgünde yaşayan Kürt basın emekçisi kadınlar, Belçika’da düzenledikleri bir konferansın ardından Kürdistan Kadın Gazeteciler Birliği ismiyle, yeni bir örgütlenmenin kuruluşunu ilan etti
Sürgünde çalışmak zorunda bırakılan Kürt kadın basın emekçileri, bundan böyle yollarına Kürdistan Kadın Gazeteciler Birliği (ROJIN) ile devam edecek. Kürt basın yayın organlarında çalışan 50 delegenin katılımıyla Belçika’nın Charleroi kentinde düzenlenen konferansın ardından, ROJIN’in kuruluş duyurusunun yapıldığı açıklamada, “Özgür Kürt Basını şehitlerinin ‘gerçekleri karanlıkta bırakmama’ davasını devam ettirmeyi ahlaki ve vicdani bir sorumluluk olarak görüyoruz” denildi. Konferansta; çağın adaletsiz, baskıcı, yıkıcı iktidar savaşlarının gerçek yüzünü ortaya koymaya çalışan, ezilenlerin ve direnenlerin sesi olmayı esas alan basın geleneğini hatırlatan konuşmacılar, ağır bedellerle yaratılan mirasa işaret etti. Etkili yayımcılık; doğru ve zamanında bilgilendirme, propaganda, ajitasyon ile araç ve yöntemlerin de tartışıldığı konferansta ayrıca, kadın basın emekçilerinin bir memur gibi değil halkın sesi, gözü, kulağı, bilinci olan, demokratik yaşam zihniyetini kadınlara ve toplumun tümüne verme görevini üstlenen ‘öncü’ pozisyonunda olması gerektiği kaydedildi.
Basın açıklaması
Konferansın ardından bir basın açıklaması yapılarak, ROJIN’ın kuruluş ilanı duyuruldu. Açıklamada, iktidarlar ve sermaye odaklarının savaş, dezenformasyon ve manipülasyon aracına dönüştürülen günümüz medyasının toplumsal etkisine işaret edildi. Devlet, iktidar ve erkek eliyle tek tipleştirilen bu medyadan kadın lehine bir beklentide olunamayacağı; reyting sağlatan, tirajları yükselten ‘obje’nin ötesinde bir anlam biçmeyeceği ifade edilen açıklamada, bu medya kuruluşlarında kadın haberlerinin cinsiyetçi kodları dışındaki duruma şöyle dikkat çekildi: “Kurumlarda da kadın gazetecilere yönelik ayrımcılık, şiddet, taciz yaklaşımları devam etmekte, kadın emeği yok sayılmaktadır. Kadınların yüzyılları aşan hak ve özgürlük mücadelelerini iktidarları açısından bir tehdit olarak gören egemenler, en çok da medya yoluyla kadınlık kimliğine saldırarak, erkekliği hortlatmakta, kadına dönük şiddeti yaşamın her alanında teşvik ederek, kendince toplumu ‘terbiye’ etme çabasında.”
Kürt kadın gazeteciler
‘Gerçekler karanlıkta kalmayacak’ mottosu ile yola çıkan Özgür Kürt Basını’nın sürgün, katliam ve her türlü saldırıya rağmen gerçeklerden asla taviz vermeyerek egemenlere karşı mücadelede yol göstericiliği yaptığı anımsatılan açıklamada, şunlar dile getirildi: “Kürt kadın basın emekçileri, onlarca yıldır medyadaki eril kodlamalara karşı mücadele vererek, kadın özgürlüğü odaklı özgür medyacılık algısının oluşmasına öncülük etti. Bu uğurda sadece ter değil, kanını da döken onlarca Kürt kadın basın emekçisi, meselenin objektifi tutmak olmadığı, nereye doğru ve hangi amaçla tutulması gerektiği konusunda öğretici olmuştur. Medyayı bir mücadele alanı olarak gören, Emel Çelebi, Ronahi, Gurbetelli, Zeynep, Canda, Didar, Rojinda, Berfin, Hebûn, Yıldız, Şilan, Zilan, Ekin, Arjin, Sarya, Nujîyan, Deniz ve Dilîşanlar, bu mücadeleyi canları pahasına vererek kadın ve toplum düşmanlarına meydan okudu. Onların bıraktığı bu anlamlı mücadele mirasını yüklenerek, uğruna can verdikleri ‘gerçekleri karanlıkta bırakmama’ davalarını devam ettirmeyi ahlaki ve vicdani bir sorumluluk olarak görüyoruz.”
ROJIN ne yapacak?
ROJIN’ın duruşu ve yapacaklarıyla ilgili temel parametreler şöyle sıralandı:
Kadının öznel varlığını yok sayan, tiraj veya reyting amaçlı magazin sayfalarına sıkıştıran eril medyanın aksine, kadın özgürlüğü odaklı habercilik ROJIN’ın başlıca yayın prensipleri arasındadır.
Eril, fundamentalist, ırkçı ve nefret dilini kullanarak halklar arası kopuşu körükleyen; kadını yaşamın her alanında imgesizleştiren; insan, emek ve doğa karşıtlığı ile savaş borazanlığı yapan verili medyaya karşı mücadele, ROJIN’ın öncelikleri arasında olacak.
Kendini kadın mücadelesinin bir parçası olarak tanımlayan ve konumlandıran ROJIN, tarihte gizli kalmış kadın direnişlerinin, portrelerinin izini sürerek, global kadın ağını örme gayesinde olan dünya kadın örgütleri mücadelesinin takipçisi ve yansıtanı olacak.
ROJIN, sanattan siyasete, sokaktan eve, mücadeleden örgütlülüğe, ekonomiden ekolojiye, sağlıktan spora kadar hayatın her alanında kadınların sesi, dili, kalemi ve umudu olma iddiasıyla haber takip edecek.
ROJIN, ister baba, ister abi, ister sevgili, ister koca, ister patron ister devlet ve isterse de yabancı herhangi bir erkek veya mekanizma tarafından kadına dönük geliştirilecek herhangi bir saldırı veya cinsel istismara karşı sonuna kadar mücadele edecek, takipçisi olacak.
BELÇİKA